YAŞAM

Türkiye'deki Kedi Türleri

Dünyada son yapılan çalışmalarda 41 kedi türü tespit edildi, bunlardan 7'si Türkiye'de yaşıyor

Abone Ol

Türkiye'deki kedi türleri büyüklüğüne göre pars, vaşak, karakulak, saz kedisi, yaban kedisi, Asya yaban kedisi ile ev kedisi olarak sıralanıyor. Van kedisinin ve Ankara kedisinin anavatanı Türkiye. Türkiye'nin hemen her coğrafyasında 7 türün hepsine rastlayabilmek de mümkün. Yayılış alanları olarak bakıldığında vaşak ve yaban kedisi ön plana çıkıyor.

İyi bir avcı olan kedilerin besin yelpazesi bir hayli geniş. Bu nedenle hayatta kalma kabiliyetleri ve ortama uyum yetenekleri yüksek. Ayrıca kediler genellikle gece ve sabah erken saatlerde avlanıyorlar. İnsanların kendilerini rahatsız etmeyeceği zaman dilimini seçiyorlar. Avlanırken tırnaklarını silah gibi kullanıyorlar.

Kedi türlerenden olan Pars; genellikle geyik, yaban keçisi, dağ keçisi, yaban domuzu ve yaban tavşanı avladığını, bazen kuşlar ve sürüngenlerle besleniyor.

Kediler, kendilerinden büyük canlıları avlayabiliyor. Önreğin bir yaban kedisi büyük memelilerin yavrularını ve gençlerini yakalayabiliyor. 

Türkiye'deki kedi türlerinin hepsi hayvanat bahçelerinde bulunuyor, özellikle pars, karakulak ve vaşak gibi türler dikkat çekiyor.