KÜLTÜR-SANAT

Türkiye'deki denizanası türleri ve özellikleri

Denizanası Çeşitleri, İsimleri ve Özellikleri neler? İşte zehirli ve zehirsiz denizanası türleri…

Abone Ol

Yassılaşmış ve yüzmeye uyum sağlayabilmiş omurgasız canlılar olarak karşımıza çıkan denizanası hakkında merak edilen her şeyi sizin için araştırdık.

Hangi denizanası zehirli

Pusula denizanası - Göçmen denizanası - Mor sokar denizanası - Ters-düz denizanası

Hangi denizanası zehirsiz

Ay denizanası - Beyaz noktalı denizanası - Maviş denizanası - Deniz ciğeri denizanası

Pusula denizanası; Akdeniz'de görülüyor. Baş kısımlarında 'v' şekilli kahverengi lekeler bulunuyor. Zehri, acı veren kaşıntılara neden oluyor. Bir yıla kadar yaşayabiliyor.

Ay denizanası; Türkiye'de en sık karşılaşılan türlerden biri. Atlantik, Pasifik ve Hint okyanuslarında da bulunabiliyor. Zehirsiz olan bu tür iki yıla kadar yaşayabiliyor.

Göçmen denizanası; Türkiye'de Ege Denizi ve Akdeniz'de de görülüyor. Buz mavisi renkteki bu denizanası zehirli türler arasında yar alıyor.

Beyaz noktalı denizanası; Türkiye'de Akdeniz'de görüler bu tür zehirsiz.

Maviş denizanası; Türkiye'de Ege denizi ve Akdeniz de görülüyor. Görüntü olarak baş kısmı ile dokunaçları birbirinden ayrıymış gibi gözüken bu denizanası da zehirsizler arasında yer alıyor.

Mor sokar denizanası; Türkiye'de Ege denizi ve Akdeniz de görülüyor. Renkleri pembe tonlarında olan bu denizanası balıklarla beleniyor. Zehirleri vücutta şişme, yanma, kızarıklık ve ateşe neden olabiliyor.

Deniz ciğeri denizanası; Türkiye'de Akdeniz, Karadeniz ve Azak Denizi'nde görülüyor. Sarı, pembe ve mavinin tonları renklerinde olabilen bu denizanası zehirsiz türlerden biri.

Ters-düz denizanası; Türkiye'de Güney Ege ve Akdeniz'de görülebiliyor. Her zaman baş aşağı durdukları için ters-düz denizanası olarak adlandırılıyor. Zehirlerinin vücutta acı, deri yüzeyinde kızarıklık ve kaşıntıya neden olması dışında kusma ve kemik ağrılarına da sebep olabiliyorlar.

Türkiye’de En Çok Görülen Türleri

  • Göçmen denizanası (Rhopilema nomadica).
  • Ay denizanasını (Aurelia aurita)
  • Deniz ciğeri denizanası (Rhizostoma pulmo)
  • Taraklı medüz (Mnemiopsis leidyi),
  • Maviş denizanası (Cotylorhiza tuberculata)
  • Pusula denizanası (Chrysaora hysoscella)