Yassılaşmış ve yüzmeye uyum sağlayabilmiş omurgasız canlılar olarak karşımıza çıkan denizanası hakkında merak edilen her şeyi sizin için araştırdık.

Senaryo Yazmanın Püf Noktaları: Yaratıcı Süreç ve Başarılı Bir Hikaye İçin İpuçları Senaryo Yazmanın Püf Noktaları: Yaratıcı Süreç ve Başarılı Bir Hikaye İçin İpuçları

Hangi denizanası zehirli

Pusula denizanası - Göçmen denizanası - Mor sokar denizanası - Ters-düz denizanası

Hangi denizanası zehirsiz

Ay denizanası - Beyaz noktalı denizanası - Maviş denizanası - Deniz ciğeri denizanası

Pusula denizanası; Akdeniz'de görülüyor. Baş kısımlarında 'v' şekilli kahverengi lekeler bulunuyor. Zehri, acı veren kaşıntılara neden oluyor. Bir yıla kadar yaşayabiliyor.

Ay denizanası; Türkiye'de en sık karşılaşılan türlerden biri. Atlantik, Pasifik ve Hint okyanuslarında da bulunabiliyor. Zehirsiz olan bu tür iki yıla kadar yaşayabiliyor.

Göçmen denizanası; Türkiye'de Ege Denizi ve Akdeniz'de de görülüyor. Buz mavisi renkteki bu denizanası zehirli türler arasında yar alıyor.

Beyaz noktalı denizanası; Türkiye'de Akdeniz'de görüler bu tür zehirsiz.

Maviş denizanası; Türkiye'de Ege denizi ve Akdeniz de görülüyor. Görüntü olarak baş kısmı ile dokunaçları birbirinden ayrıymış gibi gözüken bu denizanası da zehirsizler arasında yer alıyor.

Mor sokar denizanası; Türkiye'de Ege denizi ve Akdeniz de görülüyor. Renkleri pembe tonlarında olan bu denizanası balıklarla beleniyor. Zehirleri vücutta şişme, yanma, kızarıklık ve ateşe neden olabiliyor.

Deniz ciğeri denizanası; Türkiye'de Akdeniz, Karadeniz ve Azak Denizi'nde görülüyor. Sarı, pembe ve mavinin tonları renklerinde olabilen bu denizanası zehirsiz türlerden biri.

Ters-düz denizanası; Türkiye'de Güney Ege ve Akdeniz'de görülebiliyor. Her zaman baş aşağı durdukları için ters-düz denizanası olarak adlandırılıyor. Zehirlerinin vücutta acı, deri yüzeyinde kızarıklık ve kaşıntıya neden olması dışında kusma ve kemik ağrılarına da sebep olabiliyorlar.

Türkiye’de En Çok Görülen Türleri

  • Göçmen denizanası (Rhopilema nomadica).
  • Ay denizanasını (Aurelia aurita)
  • Deniz ciğeri denizanası (Rhizostoma pulmo)
  • Taraklı medüz (Mnemiopsis leidyi),
  • Maviş denizanası (Cotylorhiza tuberculata)
  • Pusula denizanası (Chrysaora hysoscella)

Editör: Sena ERDOĞAN