KÜLTÜR-SANAT

Türkiye'de nereyi gezelim

Binlerce yıldır farklı medeniyetlerin hayat bulduğu Türkiye'de tarihi ve kültürel yapısıyla dikkat çeken rotaları sizler için derledik

Abone Ol

Pamukkale Travertenleri

Denizli’de bulunan Pamukkale Travertenleri Türkiye’nin beyaz cenneti olarak nitelendiriliyor.  UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alan Pamukkale hem yerli hem de yabancı turistlerin tercih yerlerinden biri. Kaplıca suyu tarafından çökeltilmiş tortullu kayaç olan travertenden oluşan Pamukkale’de 35 °C den 100 °C ye kadar olan sıcaklık aralığında 17 adet sıcak su kaynağı bulunuyor. 

Pamukkale güzelliğinin yanı sıra yanında bulunan Antik Kleopatra Havuzuyla da dikkat çekiyor. Romatizma, eklem ağrıları ve çeşitli cilt rahatsızlıklarına iyi geldiğine inanılan antik havuz, 4 mevsim 36 derece olan termal suyu ile her yaştan misafirleriyle dolup taşıyor.

Efes Antik Kenti

Tarihin en eski yerleşim noktalarından biri olan Efes Antik Kenti, milattan önce 8 bin 600 döneminde basit bir yerleşim olarak başlayıp yüzyıllar içinde büyüyerek döneminin en önemli dünya başkentlerinden biri oldu. Tarihiyle merak uyandıran pek çok din ve ırktan insana ev sahipliği yapan kent, aynı zamanda birçok uygarlığın ticari merkezi oldu. Aralarında Osmanlı İmparatorluğunun bulunduğu medeniyetler, uzun yıllar boyunca bu kentin stratejik konumundan yararlandı. 

UNESCO tarafından Dünya Kültür Mirası listesine alınan Efes, İzmir'e bağlı Selçuk İlçesinde bulunuyor. Celsus Kütüphanesi,Büyük Tiyatro, Meryem Kilisesi, Varius Hamamı gibi bölmeleri içerisinde bulunduran kent ziyaretçilerin en çok tercih ettiği tarihi yerlerin başında geliyor. 

Kapadokya

Doğa ve tarihin bütünleştiği yer olan Kapadokya,  coğrafi olaylar sonucunda Peribacalarının oluşmasıyla binlerce yıllık medeniyet tarihini günümüze taşıyan bir doğa harikası.

Güzel atlar diyarı, peribacaları ve eşsiz güzellikteki vadileri, yeraltı şehirleri, sıcak hava balonculuğu ve Göreme Açık Hava Müzesi gibi doğal, tarihi ve kültürel zenginlikleriyle ünlü turizm merkezlerinden biri olan Kapadokya, UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'nde yer alıyor. Turizm harekeliliği ile bilinen Kapadokya  her mevsim yerli ve yabancı ziyaretçilerin akınına uğruyor.

Sümela Manastırı

Türkiye’nin en önemli inanç turizmi merkezlerinden biri olan Sümela Manastırı, Trabzon’un Maçka ilçesi Altındere Vadisi’nde bulunuyor. Altındere Vadisi’ndeki Karadağ’ın yamacında sarp bir kayalığa, denizden bin 150, vadiden 300 metre yüksekte inşa edilmiş olan Sümela Manastırı, bir Rum Ortodoks manastırı olarak ziyaretçi kabul ediyor. 
UNESCO “Dünya Kültür Mirası Geçici Listesi”nde yer alan Sümela Manastırı, ana kaya kilisesi, birkaç şapel, mutfak, öğrenci odaları, misafirhane, kütüphane ile kutsal ayazmanın dışında toplam 72 odadan oluşuyor.  

Özellikle yurt dışından gelen turistlerin uğrak yeri olan Manastır, Türkiye’de görülmesi gereken yerler listesinde yer alıyor.

Safranbolu

Osmanlı şehir hayatı ve kültürünü yansıtması dolayısıyla "Osmanlı'nın parmak izi", "açık hava müzesi", "kendini koruyan kent" gibi unvanlarla anılan Safranbolu, tarih severlerin mutlaka ziyaret etmesi gereken yerlerin başında geliyor. Osmanlıdan günümüze kadar korunan yapılar geçmişin izlerini üzerinde taşıyor. Osmanlı tarihinden bir kapı aralıyor. Safranbolu evlerinin beyaz renkli olması ve bu evlerin birbirinin önlerini kapatmaması ise dikkat çekiyor. Karabük'ün Safranbolu ilçesi bulunan evler, UNESCO Dünya Miras Listesi'nde yer alan ve "En iyi korunan 20 kent" arasında bulunuyor. 

Nemrut Dağı

Nemrut Dağı Ören Yeri, Pütürge’nin Büyüköz Köyü ile Adıyaman’ın Kâhta İlçesi sınırları içerisinde yer alıyor. Kommagene Kralı I. Antiochos’un tanrılara ve atalarına minnettarlığını göstermek için 2 bin 150 metre yüksekliğindeki Nemrut Dağı’nın yamaçlarına yaptırdığı mezar ve anıtsal heykeller, Helenistik Dönem'inin en görkemli kalıntıları arasında gösteriliyor. Günümüze kadar korunan  kireçtaşı bloklarından yapılmış dev heykeller 8 ila 10 metre yüksekliğiyle ziyaretçilerin ilgi odağı oluyor. 

UNESCO Dünya Miras Listesi'de yar alan ve sadece eserleriyle değil eşsiz gündoğumu ve günbatımı manzaralarıyla da bilinen Nemrut Dağı, Batı ve doğu uygarlıklarının köprüsü olarak nitelendiriliyor.

Hattuşaş

Hititler'in Geç Tunç Çağı dönemindeki başkenti olan Hattuşaş Çorum’un Boğazkale ilçesinde bulunuyor.  Hititlerin sanat ve mimarlık alanında gelişmesiyle dönemde yapılan çalışmalar günümüze kadar korunarak varlığını sürdürüyor. Hatti, Asur, Hitit, Frig, Galat, Roma ve Bizans dönemlerinden kalma kalıntıları bulunan Hattuşaş UNESCO Dünya Mirasları listesinde yer alıyor.