Bayındır Sağlık Grubu'ndan yapılan açıklamaya göre, düzensiz beslenme alışkanlıkları, yükselen obezite oranları, sigara kullanımı, çevresel stres faktörleri ve hava kirliliği gibi nedenlerle, Türkiye'de her yıl yaklaşık 200 bin kişinin kalp krizi sonucu hayatını kaybettiği değerlendiriliyor.
Açıklamada görüşlerine yer verilen Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Mutlu Güngör, düzenli doktor kontrollerinin, kronik hastalıkların erken teşhisinin ve sağlıklı yaşam biçiminin kalp hastalıklarından korunmada büyük önem taşıdığını belirtti.
Sigaranın damar sağlığı üzerindeki zararlarına işaret eden Güngör, "Sigara, endotel olarak bilinen damarın iç yüzeyine hasar veriyor ve kanın akışkanlığını azaltarak kanda pıhtılaşmayı artırıyor. Bozulmuş bir endotelde, pıhtılaşmanın da artması ile beraber damarın tıkanma riski çok daha fazla oluyor. Sigara ayrıca hem tansiyonu yükseltiyor hem de damarlarda büzülmeye sebep olarak yine endotel hasarına neden oluyor. Sigara kullanan hastalardaki damar sertliği çok daha yaygın oluyor." değerlendirmesinde bulundu.
Güngör, yüksek tansiyonun damar sağlığı üzerindeki etkilerine değinerek, "Tansiyon ne kadar yüksekse damar iç yüzeyine olan travma da o kadar fazla oluyor. Bu nedenle kan basıncı yani tansiyonun mutlaka normal sınırlarda tutulması gerekiyor. Hipertansiyon, 130/80 mmhg üzeri değerleri ifade ediyor. Burada unutulmaması gereken konu, hem büyük hem de küçük tansiyonun normal sınırlarda olması." ifadelerini kullandı.
Tansiyon kontrolü için hayat tarzı değişikliklerinin etkili olabileceğini belirten Güngör, tuzsuz diyet, düzenli egzersiz ve kilo kontrolünün tansiyonu düzenlemede önemli rol oynadığını ifade etti. -AA