SAĞLIK

Türkiye genelinde ishal vakıaları arttı

Türkiye genelinde son günlerde hastanelere ishal şikayetiyle başvuran yetişkin hasta sayısında büyük bir artış yaşanıyor.

Abone Ol

Bir süredir yetişkin ve çocuklarda görülen ishal vakalarının hızla artmasının altında yatan sebepler merak konusu oldu. 
Son zamanlarda acil servislerde çok sık bulantı, kusma, karında şiddetli krampların eşlik ettiği ishal şikayetleri olan hastaların başvurduğu görülüyor. Bunun en sık nedeni bakteriler ve virüslerden kaynaklanan enfeksiyonlardır. Son zamanlarda bu şikayetlerin artmasının en önemli nedeni ise hijyen kurallarına dikkat edilmeden hazırlanan ve hava sıcaklıklarının yüksek seyrettiği bugünlerde uygun şartlarda muhafaza edilmeyen gıdalardır. Mikropların çoğalmasına bağlı olarak ishal salgınlarında artış görülüyor. 
İshale sebep olan besinler; sıklıkla yumurta, mayonez, yoğurt, süt ve süt ürünleri, tavuk, balık ve diğer deniz ürünleridir. Bunlar hijyen koşullarda hazırlanıp, uygun koşullarda muhafaza edilmediklerinde zehirlemelere yol açan besinlerdendir. 
İshalden korunmak için, hijyen kurallarına dikkat etmek gerekiyor. Yiyecekler uzun süre dolapta bekletilmeden tüketilmeli. Özellikle havansal ürünler ve yeşilliklerin yeterince yıkanması gerekiyor.