1-Sabahattin Ali
Okul yıllarında sürekli sanatla ilgilenen Sabahattin Ali, ailesinin yanına gönderilmekle tehdit edildi. Bunun üzerine intihar etmeyi düşünen ünlü yazar arkadaşı Naci Çevik’e mektup bıraktı. Naci Çevik öğretmene haber vererek Sabahattin Ali’nin intihara kalkışmasını önledi.

Son dönemin en popüler yapımları Son dönemin en popüler yapımları

2- Nâzım Hikmet / Peyami Safa
Nâzım Hikmet ve Peyami Safa’nın dostluklarını herkes bilir. Hatta Ölümsüz eseri Dokuzuncu Hariciye Koğuşu’nu Peyami Safa, Nâzım Hikmet’e adadı.  Ancak bu iki dostun arasına  komünizm ve faşizm tartışmaları girdi.
Nâzım Hikmet, komünizmi yaymak isterken Peyami Safa onu caydırmak için uğraştı. İki dostun ilişkisi bittikten sonra Nâzım Hikmet, Peyami Safa’yı kazanmak için çok uğraştıysa da başarılı olamadı.

3- Yahya Kemal Beyatlı / Orhan Veli
Yahya Kemal Beyatlı; garip akımı şairlerini cahil ve geri olarak nitelendiriyordu. Bir gün vapurda Orhan Veli’nin ‘Efsane’ şiirini dinledi. Çok şaşıran Yahya Kemal Beyatlı, “Biraz daha gayret ederseniz, bizi de geçeceksiniz” dedi. Bunun üzerine Orhan Veli şakayla karşılık şu sözleri söyledi: “Aman üstat, biz bu şiirleri alay etmek için yazıyoruz.”

4- Sait Faik Abasıyanık / Orhan Veli 
Bu iki ünlü yazar, hesabı ödeme iddiasıyla bulmaca çözme yarışmaları yapıyordu. Sait Faik Abasıyanık bir gün isyan etti ve hesabı neden hep kendisinin ödediğini sordu. Orhan Veli bunun üzerine sırıtarak şu cevabı verdi: “Tabii yenemezsin, gazetenin bulmaca ekini ben hazırlıyorum.”

5- Ahmet Haşim
Epey heybetli olan yazar kendisini hiç beğenmiyor çirkin buluyordu.
Ünlü yazar yazdığı bir şiirde hiç beğenmediği kafasından “cehennemde yetişmiş bu kafa” diye bahsediyor.

6-Cemal Süreya
Annesini küçük yaşta kaybeden Cemal Süreya, üvey annesi tarafından zehirlenmeye çalışıldı. Öyle ki sözde üvey anne Süreya’nın cam kırıkları atarmış. 

7- Hüseyin Rahmi Gürpınar
Yaşamının son otuz yılını Heybeliada’da geçiren Hüseyin Rahmi Gürpınar, örgü örmeyi çok seviyordu. Dönemde Avrupa’dan modeller getirtiyordu. Yazmaya ara verdiği zamanlarda da erik reçeli ve dondurma yapıyordu. Ayrıca temizlik hastalığı ile biliniyordu.

8- Ahmed Arif
Günde dört paket sigara içen Ahmed Arif çok sigara içmesine rağmen Ramazan ayında oruç tutan kişilere saygı duyduğu için hiç sigara içmezdi. Zaten sonra aniden sigarayı bıraktı. 

9- Özdemir Asaf
Türk edebiyatının önde gelen şairlerinden biri olan Özdemir Asaf, ‘r’ harfini söyleyemiyordu.


 

Editör: Sena ERDOĞAN