Havaların ısınmasıyla birlikte tatilciler yaz planlamalarına başladı. Deniz, kum, güneş hayali kuran yazlıkçıların tatilleri zehir olmasın diye denizlerdeki zehirli balıkları Doğu Gazetesi olarak araştırdık.

Dünya üzerinde 225 balığın aktif zehirli balık olduğu tahmin edilirken Türkiye denizlerinde ise yaklaşık 500 istilacı yabancı balık türünün bulunduğu biliniyor. Öldüğünde dahi zehirli olan balıklardan aktif zehirli balık olarak bahsediliyor ve bu balıklar denizlerde tehlike saçıyor.

İşte Türk denizlerinde ki 8 zehirli balık;

Trakonya balığı_720x960

Trakonya Balığı: Denizlerde en sık görülen zehirli balık olan Trakonya balığının zehri oldukça kuvvetli. Temas halinde kalp krizi geçirmenize sebep olabilecek kadar toksin salgılıyor. Öldükten sonra dahi zehirli olan bu balık, kumlu ve çamurlu alanlarda bulunur.

İskorpit_1280x939

İskorpit: Çarpan balığı olarak bilinen iskorpit balığı uzun iğneleri ve turuncu rengiyle dikkat çekiyor. Zehirli olan bu balığın dikenlerinin temas ettiği bölge duruma göre değişmekle birlikte bir kaç gün ağrıya ve sızlamaya neden olur. Olası bir denk gelişte veya yaralanma sonucunda amonyak ile müdahale edilir.

Balon balığı_1280x718

Balon Balığı: Tehlike anında balon gibi şişmesiyle ünlenen bu balık sahil kesiminde yaşayan birçok insanın aşina olduğu bir balık türü. Denizdeyken bir zararı yok ancak yanlış tüketildiğinde siyanürden 50 kat daha etkili zehri ile ölümlere yol açıyor.  Çok iyi temizlenirse eğer tüketilebilir. 

Pusula deniz anası_1099x960

Pusula Denizanası: Koyu kahverengi-kırmızıya yakın rengi ile kıyı sahillerinde yaşayan bu balık, deniz kenarında dahi görülebiliyor. Temas etme durumunda kollarında bulunan ve kendini savunmak için salgıladığı zehir, deride lezyonlara, kızarıklık, kaşıntı ve yanmaya sebep oluyor.

Herkes tarifini isteyecek! Kesme İrmik Tatlısı nasıl yapılır? Herkes tarifini isteyecek! Kesme İrmik Tatlısı nasıl yapılır?

Rina_1280x850

Rina Balığı: Köpekbalığı ailesinden olun Akdeniz ve Karadeniz’de yaşayan bu balık nadir de olsa kendini gösteriyor. Kuyruğu yaralayıcı, dikenleri ise zehirli.

Folya Balığı: Denizlerde nadir görülen bu balığın yaşam şekli ve zehirli iğnesi vatoz balığıyla aynıdır. Olası bir yaralanma durumunda en yakın sağlık kuruluşuna gitmelisiniz.

Varsam Balığı: Trakonya balığı ile aynı familyadan olan Varsam balığı haliyle Trakonya balığı ile benzer etkileri gösteriyor. Sığ sularda kumların arasında dolaşan bu balığın zehri de oldukça kuvvetli.

İğneli vatoz_1280x945

İğneli (Kuyruklu) Vatoz:  Deniz kıyılarında rast geldiğimiz iğneli vatoz, genelde kumlu ve sığ sularda yaşıyor. Temasa geçmediğiniz takdirde herhangi bir tehlike arz etmiyorlar. İğnesini kullandığı takdirde şiddetli bir sancıya neden oluyor. Hatta bazı komplikasyonlar sonucu (iğnenin damara batması gibi) ölüme yol açabiliyorlar.
 

Editör: Sena ERDOĞAN