Uzmanlar bu yağlara, işlem sırasında metal parçacıkları olan nikel oksit ilave edildiği, bazen de nişasta ve kıvam verici kimyasallar katıldığı konusunda uyarılarda bulunarak tüketilmemesi gerektiğini belirtiyor.

Trans Yağ Ne Demek?

Trans yağ sürekli duyduğumuz bir kavram.  Trans yağın zararı konuşulurken neden zararlı olduğu tam olarak bilinmiyor.Aldığımız gıdaların üzerinde trans yağ içerir ya da trans yağ içermez ibaresini sürekli görürüz. Peki trans yağ nedir?

Bu yağlar, hayvansal besinlerin içerisinde doğal olarak bulunurlar ve endüstriyel ortamlarda oluşturulurlar. Doymamış yağ asitleridir. Vücuda girdiğinde zararlı olan birçok madde arasında yer alır. Öte yandan kanser riskini de artırır.

Uzmanından doğal güneş koruyucu krem tarifi Uzmanından doğal güneş koruyucu krem tarifi

DOĞAL VE YAPAY TRANS YAĞLAR

Yapay trans yağlar özellikle sıvı yağların katı yağlara dönüştürülmesi ile oluşur. Yapay trans yağlar sıvı şekilde bulunan bitkisel yağlara hidrojen eklenmesi ile oluşturulur. Bu sebeple endüstriyel yağlar olarak bilinir.

Doğal trans yağlar ise keçi, koyun ya da sığır gibi hayvanların geviş getirme sürecinde bağırsak ve midesinde meydana gelen yağlardır

TRANS YAĞLARIN ZARARI

Kalp krizi riskini artırıyor:

İnsan eliyle dikilmiş, mısır özü, soya, kanola, ayçiçeği, aspir, safran, pamuk gibi bitkilerdeki yağlar bol miktarda Omega-6 içerirler ve işlemden geçirilmiş, doğal olmayan yağlardır. Bu şekilde işlenmiş yağlar ise obezite, diyabet, kalp-damar hastalıkları ve kanser gibi hastalıklara yol açar. Fazla trans yağ tüketmek  kalp krizi geçirme riskini tüketmeyenlere göre 3-5 kat artırıyor. Uzmanlar bu risklerin göz ardı edilmemesi konusunda ciddi uarılarda bulunuyor.Uzmanlar ayrıca zararlı yağların günlük beslenmeden tamemen çıkarılması gerektiğini belirtiyor.

Ayrıca trans yağ kolesterolü yükseltir. Damarlarda sertlik ve daralma meydana getirir. Trans yağlar uzun süre içerisinde kalp hastalıkları ve felce neden olabilmektedir. Öte yandan beyin damarlarına da zararı bilimsel olarak uzmanlar tarafından açıklanıyor.

Pek çoğumuzun sevdiği, poğaçalar, kızartmalar, kekler,cipsler, bisküviler maalesef trans yağ içermekte. Paketlerin üzerine bakarak trans yağ içeren ürünleri almamakta fayda var.

Editör: Yasemin Dülgeroglu