YAŞAM

Topuklu ayakkabıların hep zararları konuşuluyordu… Faydaları da ortaya çıktı

Pek çok kadın topuklu ayakkabı giymeyi seviyor. Bazen rahatsız etse de şıklığı destekleyen bu ayakkabıların hem zararlı hem faydalı yönleri ortaya çıktı.

Abone Ol

Son yıllarda yapılan araştırmalardan farklı sonuçlar çıkıyor. Bazı uzmanlara göre topuklu ayakkabı zararlı bazılarına göre ise faydalı. Peki, doğru hangisi?

Son yıllarda yapılan araştırmalar, sürekli yüksek topuklu ayakkabılar giymenin insan sağlığına pek çok zararı olabileceğini söylüyor. Ancak geçtiğimiz günlerde yayınlanan bir çalışma, bu konuda çok farklı şeyler söylüyor.

TOPUKLU AYAKKABI ANTREMAN ARACI

Yapılan bir araştırma sonucuna göre; yüksek topuklu ayakkabıların hareket sorunları olan insanlar için veya daha hızlı ve daha kolay hareket etmek isteyen sporcular gibi sağlıklı kadın ve erkekler için antrenman aracı olabilir.

TOPUKLU AYAKKABI SAĞLIK SORUNLARINI GETİRİYOR

Başka araştırmalara göre ise; yüksek topuklu ayakkabı giymek geçici kas gerginliğine ve bazen kalıcı hasarlara neden olabiliyor. Her gün giyilen, yüksek topuklu ayakkabılar bel ağrılarını beraberinde getirir. Omurganın yanı sıra, dizin, kalçaların, omuzların doğal duruşu da yüksek topuklu ayakkabılar tarafından bozulabilir. Tabi ki topuk seviyesi de önemli. Ayakkabının topuğu ne kadar yüksek olursa ayağın ön kısmı üzerinde daha fazla baskı yapar, bu baskı da ciddi morarma ve kas yorgunluğuna neden olabilir. Sürekli yüksek topuklu ayakkabı giyen kadınların bacaklarının ve ayağın ön tarafında artan basınçla bükülmüş bir görünüm olur.  Yine uzun süreli yüksek topuklu ayakkabılar kullanılırsa, baldır kasları kalıcı olarak kısalır ve sertleşir.

FRANSIZ KADINLAR NEDEN TOPUKLU AYAKKABI GİYMİYOR

Fransa’da erkekler Orta Çağ’a kadar topuklu ayakkabı giymeye devam etti. Hemen hemen aynı dönemde kadınlar da topuklu ayakkabı giymeye başladı. Fakat kadınların topuklu ayakkabı giyme yönelimi moda için değildi. Kadınlar gerçek ayakkabılarını çamur ve kirden korumak için dış ayakkabı olarak giyerlerdi. Marilyn Monroe gibi Hollywood yıldızlarının giymeye başlamasıyla ise topuklular iyice popülerleşti. Ancak artık Fransa’da çok tercih edilen bu ayakkabılar popülerliğini yitirmeye başladı.

NEDEN TOPUKLU TERCİH EDİLMİYOR

Bu durumun pek çok sebebi var. Koronavirüs bunun ilk sebebi olarak gösteriliyor. Evden çalışmanın rahatlığına alışan Fransız kadınlarının artık dışarıda da rahat ayakkabılar tercih etmesiyle başladı. Bunun yanı sıra bazı kadınlar sağlık sebebiyle, ayak şeklini bozan bu rahatsız ayakkabılara karşı çıkıyorlar. Artık Fransız mağazalarında topuklu ayakkabı çok fazla tercih edilmiyor.