YAŞAM

Tarımda kullanılan odun sirkesi nedir, faydaları nelerdir?

Tarımda verimi artırmak için kullanılan ve haşereye karşı oldukça etkili olan odun sirkesi hakkında bilinmeyenler…

Abone Ol

Sirke denildiğinde insanların aklına üzüm veya elma sirkesi geliyor. Odun sirkesi ise pek bilinmiyor. Ancak odun sirkesi özellikle tarımda bilinmeyen bir mucize olarak karşımıza çıkıyor.

Odun sirkesi, odun kömürünün üretilmesi sırasında ortaya çıkıyor. Bitkiler tarafından doğrudan alınan az miktarda besin içeriyor. Gübre veya kimyasal bir ilaç olarak tanımlanamıyor. Ancak doğru kullanımda tarımda yetiştirilen ürünlerin verimini artırıyor. Ayrıca haşerelere karşı önemli rol oynuyor.

Haşerenin Tek Çaresi; Odun Sirkesi
Bitkileri haşereden korumak için çeşitli ilaçlamalara başvuruluyor. Ancak odun sirkesini daha önce deneyen vatandaşlar haşereden kurtulmanın tek yolunun odun sirkesi olduğunu aktarıyor. Bu anlamda odun sirkesi tripsler, kırmızı örümcekler, bitki bitleri, beyaz karıncalar, termitler, güveler, çekirgeler, ağustos böcekleri, diğer zararlı haşerelere karşı bitkilerde etkili bir koruma sağlıyor.

Tarımda Verimi Artırıyor
Özellikle Japonya’da yüksek miktarda üretilen ve tarımsal amaçlı kullanılan odun sirkesi  toprak kalitesini artırıyor, bitkiye zararlıları yok ediyor, bitkinin büyümesini sağlıyor.
Faydaları saymakla bitmeyen odun sirkesi;  Gübrenin alımını kolaylaştırıyor ve birçok bitki hastalığının zararlarını azaltıyor, toprağın besin elementlerinin koşullarını düzenliyor, köklenmeyi artırıyor ve mikrobiyolojik popülasyonu dengeliyor.
Yapılan bir araştırmada, bambu ağacından elde edilmiş odun sirkesinin marul, salatalık ve kolza bitkilerinin yüzde 18.8 ila yüzde 20.2 oranında verimini artırdığı sonucuna varılıyor. Testte ayrıca odun sirkesinin bitki boyunu ve ağırlığını artırdığı tespit ediliyor.

Yapraktan Odun Sirkesi Uygulaması
Odun sirkesinin yüksek asidite, etanol ve fenol içermesinden dolayı yüksek konsantrasyonlarda bakteri yok edici özelliği bulunuyor. 
Yapraktan odun sirkesi uygulamasında ise bazı bakteriler direk temas sonucu ölüyor ve patojenik bakterilerin yayılımı böylece engelleniyor.
Yapraktan uygulanan sirke yaprakların pestisitlere ve hastalıklara karşı dayanıklılığını artırıyor. Uygulandığında yapraklar parlak ve koyu bir görünüm alıyor. Bitkilerde şeker ve amino asit oluşumuna yardımcı olan sirke, yetiştirilen ürünlerin lezzetini artırıyor.