Davranış Psikolojisi ekolünün kurucusu Watson insanların korkularının sonradan kazanıldığına dair bir araştırma yapmaya karar verir ve her şey böyle başlar. 1920’lerde yapılan bu deney için ise 8 aylık sağlıklı bir bebek seçildi.
Albert bebeği nereden buldu?
Küçük Albert’in annesi her gün sütünü satmak için hastaneye gidiyordu. Albert’te bu sırada hastanenin kreşinde annesinin işi bitene kadar vakit geçiriyordu. Watson bebeği burada keşfetti. Anlatılanlara göre annesinin konudan haberdar olduğunu söyleyenlerde var. Haberdar olmadığını ve öğrenince bebeğini alıp ortadan kaybolduğunu söyleyenlerde. Ancak gerçeği bilinmiyor.
8 aylık bebeğe deneyi nasıl yaptılar?
Deneye başlamadan önce minik bebeğe birkaç test yapıp sağlıklı olduğunu anladılar. Ardından ise korkunç deneyler başladı. Bebeği boş bir odaya boş bir yatağın üzerine koyarlar ve yanına beyaz bir fare salarlar. Albert fareden korkmaz üstelik onunla oynamaya başlar. Bir sonraki bölümde bebeği ve fareyi tekrar odaya bırakırlar ve asıl deneye başlarlar. Bebek yine fareyle oynamaya başladığında bu kez biri çekiç, biri çelik çubuk olan iki demir çubuğu birbirine vurarak rahatsız edici sesler çıkarmaya başlarlar. Biraz ara verip bebek fareyle her oynadığında aynısını yaparlar. Bebek bu sesleri duyunca ağlamaya ve korkmaya başlar. Tekrar ve tekrar bebeğin ağlaması durup fareyle oynadığında aynı sesi çıkarıp korkuturlar. Aynı şeyi beyaz bir tavşanla da yaparlar ve artık Albert beyaz tüylü şeylerden korkmaya başlar. Bebeğin korkusu artık hafızasına tamamen kazınmış ve ses olsun olmasın fare, tavşan hatta beyaz tüylü olan her şeyden korkmaya başlar.
Elde ettikleri sonuçla yetinmeyen Watson ve asistanı bu kez beyaz sakallı ve tüylü kostümler giyerek odaya girip deneyi devam ettirirler. Albert fare, tavşan ve sonrasında git gide büyüyen bu tüylü büyük adamlarla birlikte tamamen korkmuş durumdadır.
ALBEERT BEBEK BEYİNDE SU TOPLAMASI SONUCU ÖLDÜ
Acımasız şekilde yapılan deney sonuçlanmış korkuların sonradan kazanıldığı kanıtlanmıştır. Peki, Albert bebeğe sonradan ne oldu?
Araştırmayı yapan psikologların bebeği tedavi edip etmediği bilinmiyor. Gerçek adı Douglas Merritte olan minik bebek fobilerle geçen sağlıksız bir yaşam sürmüş ve 6 yaşında beyinde su toplaması sonucu hayatını kaybetti.