BİLİM VE TEKNOLOJİ

Sürücüsüz arabaların tarihsel süreci nasıl ilerledi? Gelecekte neler olacak

Uzun yıllardır sürücüsüz araç hayalleri gündemden düşmüyor. Teknolojinin her geçen yıl ilerlemesiyle birlikte sürücüsüz araç geliştirme çabaları da hız kazanmış durumda.

Abone Ol

Teknoloji her geçen gün bizi şaşırtmaya devam ediyor. Böyle giderse yakında trafikte şoförsüz araçlar görmemiz mümkün olabilir. Peki sürücüsüz araç teknolojisi için neler yapıldı ilk deneyim ne zaman gerçekleşti ve gelecekte durum ne olacak? İşte detaylar…

Sürücüsüz araçlar, teknolojinin sınırlarını oldukça zorluyor. Geçtiğimiz birkaç yıl içinde, bu yenilikçi otomobillerin gelişim süreci, güvenlik ve verimlilik alanında büyük ilerlemeler kaydetti. Dünden bugüne onlarca gelişme oldu.

İLK SÜRÜCÜSÜZ ARAÇ DENEMELERİ

1920’li yıllarda mucitler “Linrrican Wonder” ile ilk test sürüşlerini gerçekleştirdiler. Radyo kontrollü ilk sürücüsüz araç deneyimi sıkışık bir trafik içinde yapıldı. Araç radyo sinyalleri ile aracılığıyla kontrol ediliyordu. Houdina Radio Control adlı bu sistemle ikinci bir araçtan alınan radyo sinyalleri ile arabanın hareketini yönlendirmek istendi. Bu denemeler sayesinde sürücüsüz araç teknolojisinin potansiyelini ilk kez görüldü.

1950'lerde ise sürücüsüz araç teknolojisinde bazı testler ve ilerlemeler kaydedildi. Bu dönemde yapılan çalışmalar, teknolojinin gelecekteki gelişimi için önemli bir temel sağladı.

1980’LERDE GELİŞTİRİLEN ROBOTİK MİNİBÜS

Bu dönemde otomotiv teknolojisinde önemli bir adım atıldı. Mercedes, açık bir yolda saatte 39 mil hıza ulaşabilen görüş kılavuzlu bir robotik minibüs geliştirdi. Bu şekilde sürücüsüz otomobil teknolojisinin gelişiminde pratik uygulamalar yapılmış oldu.

2009: FORD'UN KENDİLİĞİNDEN PARK ETME SİSTEMİ

Ford, 2009 yılında sürücüsüz araç teknolojisinde bir sonraki aşamaya geçti. Şirket, araçlarına kendiliğinden park etme sistemini kaydetti.

2015: TESLA MODEL S İLE TİCARİ BAŞARI

Tesla’nın otomotiv sektöründeki başarısını bilmeyen yok. Tesla’nın Model S, sürücüsüz araç teknolojisinde bir prototip ve ticari ürün arasındaki bariyeri aşarak geniş bir kitleye ulaştı. Bu araç, %92 oranında sürücüsüz olarak çalışabiliyor ve kullanıcıların ellerini direksiyonda tutmalarını gerektiriyordu. Ancak eksikleri olan araç henüz tamamlanamadı.

SÜRÜCÜSÜZ ARAÇLARIN GELECEĞİ NASIL OLACAK

Tesla Model S’in son girişimler olmadığını çalışmaların devam edeceğini ve mutlaka sürücüsüz araç hayaline ulaşılacağını vurguluyor.