BİLİM VE TEKNOLOJİ

Siyah göz rengi: Gözünüzün rengi neden siyah olamaz? İşte detaylar

Bilime göre siyah gözlü olmak neden imkansız? Siyah olarak gördüğümüz ve tanımladığımız o göz rengi nasıl oluşuyor?

Abone Ol

Aynanın karşınsına geçtiğiniz de gözlerinizin rengini siyah olarak tanımlıyorsanız yanılıyorsunuz. Mavi, yeşil, ela, kahverengi... Bu göz renklerine sahip olabilirsiniz ancak siyah göz rengine asla! Bakın bilim bu durumu nasıl açıklıyor.

Mavi, yeşil veya kahverengi, fark etmeksizin gözün rengi ile gözün işlevi arasında bir bağlantı bulunmuyor. Genellikle koyu tenli insanların vücutları daha çok melanin ürettikleri için gözleri koyu, açık tenli insanların ise gözleri açık renkte oluyor. 

Gözün renkli kısmına iris deniyor. İris, kaslar sayesinde göz bebeğine girecek ışığın miktarını ayarlıyor. Buna göre iris renksiz olsaydı göze girecek olan ışıkları geri yansıtırdı ve görüşü bozardı. Bu nedenle iris, melanin pigmenti ve lipokrom pigmenti içeren hücrelerden oluşuyor. Bu da onun renkli olmasını sağlıyor. Melanin göz renginin kahverengi renk olmasını, lipokrom ise açık renklerde olmasını sağlıyor.

Siyah olarak tanımladığımız göz rengi nasıl oluşuyor? 

Bilime göre gözler genellikle farklı ışık, ortam, lens veya gözlük kullanımı gibi sebeplerle siyah olarak görünüyor. 

Siyah diğer birçok renge göre kat kat fazla ışık emer. Gereğinden fazla emilen ışık, ısı enerjisine dönüşür. Bu şekilde göz fazla ısınmış olur. Bu sıcaklığı yok etmek için ise kişi sürekli ağlamak durumunda kalır.

Koyu kahve gözler de ışığı diğerlerine göre fazla emer ancak melanin pigmenti bu zararlı UV ışınlarının yüzde 99'unu yok eder. Gözün zarar görmesini engeller. Yani kahverengi göz oluşumunu sağlayan melanin pigmenti, aynı zamanda gözü korur.