Türkiye'nin en büyük 2. şehri olan Sivas, M.Ö. 5000 yılına uzanan tarihiyle onlarca medeniyete ev sahipliği yapmış tarihi bir şehir. Peki Sivas’da şifa kaynağı olan balıkları hiç duydunuz mu?

Deri hastalıklarından; Sedef Hastalığı (Psoriasis) ve romatizmal hastalıkların tedavisinde ün yapmış bir kaplıca olan Kangal Balıklı Kaplıca ve benzer hastalıklara iyi gelen Kaklım Balıklı Kaplıcaları yöredeki insanların yanı sıra binlerce turisti de ağırlamakta. Şifanın kaynağı olan bu balıklar derdinize derman olacak nitelikte. 

Bu iki kaplıca hakkında bilmeniz gereken tüm ayrıntıları sizlerle paylaşıyoruz;

Kangal Balıklı Kaplıca

Sivas İli sınırları içerisinde; İl merkezine 90 km uzaklıktaki Kangal İlçesinin 13 km kuzeydoğusunda bulunan Hamam Deresi (Topardıç Deresi) vadisinde yer alan, Balıklı Çermik- Yılanlı Çermik adlarıyla da anılan kaplıcadır. Balıklı Kaplıcanın bulunduğu vadi boyunca güneye doğru gidildikçe diğer bazı kaynaklara da rastlanmaktadır. Bunların debisi en fazla olanı; Kangal İlçesine bağlı Kalkım Köyünde bulunan Kalkım Kaplıcasıdır. Bu Kaynak suyunda da Kangal Balıklı Kaplıca da yaşayan aynı tür balıklara rastlanmaktadır. Rakımı 1425 m olan Balıklı Kaplıca da kaynaklar, kuzey-güney doğrultusunda dizilmiş olup 5 ayrı yerden kaynak almaktadır. Kaplıca suyu aslında belirli bir kaynak noktasından çok, kum taşları arasından yaygın olarak yüzeye çıkmakta ve dere kenarı boyunca sızıntılar oluşmaktadır. 1917 yılında sazlık bir alan olan kaplıca, 1966 yılında dört adet havuz ve iki katlı 16 odalı bir motel ile hizmete açılmıştır. Günümüzde ise dört kısım otel, altı havuz, 16 adet özel banyo, lokanta, market ve çay bahçesi hizmet vermektedir.

Kangal-Balikli-Kaplica_035_1280x847 Kangal-Balikli-Kaplica_038_1280x847

Kangal balıklı kaplıca, ülkemizde deri hastalıklarından; Sedef Hastalığı (Psoriasis) ve romatizmal hastalıkların tedavisinde ün yapmış bir kaplıcadır. Bu kaplıcamızın önemi; suyun kimyasal özelliklerinden ve içinde yaşayan balıklardan ileri gelmektedir. Kaplıca suyunun 35+ 0.5 oC olması ve kimyasal içeriği nedeniyle çeşitli hastalıkları tedavi edici olması yöre halkı tarafından bilinmekte olup, bu tedavi özelliğinin tüm ülke ve dünya geneline yaygınlaştırılmasına çalışılmaktadır. Diğer taraftan kaplıca suyunda yaşayan balıkların insan vücuduna saldırırcasına gelmeleri hastalıkların bu balıkların iyileştirdiği düşüncesi de oldukça yaygındır. Kaplıcanın bu yönü araştırıcıları fiziksel, kimyasal, jeolojik, biyolojik ve klinik bulgular elde etmeye yönlendirmiştir. Diğer taraftan pek çok cilt hastası (Yurt içinden-Yurt dışından) kaplıcaya gelmekte ve belirli sürelerle havuza girip 'Balık-Su' tedavisi gördükten sonra iyileştiklerini ifade etmektedirler. Kaplıcanın 2003 tarihinde Sağlık Bakanlığı tarafından "Sağlık Tesisi" olarak tescili yapılmıştır.

Kangal-Balikli-Kaplica_054_1280x852

Kangal Balıklı Kaplıcası  Tedavi Edici Özellikleri

Kaplıca suyunun romatizmal hastalıklara, nörolojik (Nevralji, Nevrit, Felç) ortopedik ve travmatolojik sekellerde (kırıklarda, eklem travması ve kas hastalıkları) Jinekolojik sorunlarda, deri hastalıklarında, böbrek taşlarında (içme ile) ve psikosomatik bozukluklarda yaralı olduğu rapor edilmiştir. Ancak psoriasis (sedef hastalığı) kaplıcayı tedavi yönünden en popüler kılan hastalık olmuştur. Bu tedavide balıklar suyun etkisiyle yumuşayan psoriatik plaklara (ya da diğer hastalıklarının plaklarına) yönelmektedir. Yumuşayan kabuklar balıklar tarafından besin amacıyla uzaklaştırılmakta, bu esnada ufak bir kanama olmakta ve yara, su ile gün ışığının etkisine maruz kalmaktadır. Bu işlem ayrıca apsesi olan hastalarda irinin akmasına neden olmaktadır. Bazı hastalıklarda tropikal uygulanımının yararlı olduğu bilinen selenyumun yara iyileşmesinde en önemli etken olduğu bildirilmiştir. Türkiye dışından gelen gözlemciler ve bu suyu tecrübe eden hastaların balıklardan hoşnut olduklarını ve hayal kırıklığına uğrayan hiçbir hastalığın olmadığını bildirmişlerdir.

kangal balıklı kaplıca_1280x847
Yöresel olarak 'Doktor Balıklar' diye tanımlanan kaplıca suyunda yaşayan balıklara duyulan ilgi nörolojik ve romatizmal hastalıkları olan insanları bu kaplıcaya çekmektedir. Sadece insanlar değil, sağlıklı olan kişiler de doktor balıkları görmek amacıyla kaplıcayı ziyaret etmektedir.

Kangal Balıklı Kaplıcaya Nasıl Gidilir?

Havayolu;

Nuri Demirağ Havalimanına ulaşarak buradan 130 kilometrelik bir yol sizi bekliyor olacak. Taksi, Kangal Balıklı Kaplıca özel servisi veya otobüs veya minibüsleri kullanarak önce Kangal ‘a oradan da Kangal Balıklı Kaplıca’ya ulaşabilirsiniz.

Demiryolu;

Kangal, Sivas, Erzincan, Malatya yol ağında bulunur. İstanbul, Kars veya Malatya- Diyarbakır yönünden günlük tren seferleri vardır. Bu ilçeye ulaştıktan sonra Kangal Balıklı Kaplıcaya’ya 10 dakika içerisinde varabilirsiniz.

Karayolu;

Kangal, Sivas Malatya yolu üzerinde bulunur, Sivas’a 95 kilometre uzaklıktadır. Kişisel aracınızla veya otobüs – minibüs gibi vasıtalarla buraya ulaşabilirsiniz.

Kangal Balıklı Kaplıca Konaklama;

Kangal Balıklı Kaplıca konaklama ile ilgili olarak son derece rahat ve güvenilir bir tercih yapabilirsiniz. Kaplıcada 105 odalı bir otel bulunmakta. Kangal merkezde de işinizi görebilecek çok sayıda otel ve pansiyon yer almakta.

Kalkım Balıklı Kaplıca

Kalkim-Balikli-Cermik_001_1280x853 Kalkim-Balikli-Cermik_007_1280x724

Kanserin 1 numaralı düşmanı bu tohum! Kanserin 1 numaralı düşmanı bu tohum!

Kalkım Balıklı Kaplıca, Sivas ili, Kangal ilçesi, Çetinkaya Kasabasının yaklaşık 6 km güneyinde, Kalkım Köyü doğusundan geçen Kalkım Deresi vadisinde yer almaktadır. Kaynaklar, Kalkım Deresi boyunca uzanan fay hattından alüvyon içerisinde boşalmaktadır ve çıkış noktalarında iki adet havuz oluşmuştur. Kaynakların su sıcaklığı 28.0-28.6 °C arasında olup, toplam debi 35 L/s.dir. Kaynakların çıkış noktasındaki havuzlarda Kangal Balıklı Kaplıca suyunda yaşayan balıklarda aynı tür balıklar yaşamaktadır.

Kaklım Balıklı Kaplıca suyunun, Kangal Balıklı Kaplıca suyuna benzer şekilde cilt hastalıklarına (sedef) iyi geldiği söylenmektedir. Kaklım Balıklı Kaplıca'da sıcak sular iki noktadan yeryüzüne çıkmaktadır. Çetinkaya-Malatya demiryolu hattının bitişiğinde yer alan büyük kaynak 30 L/s debiye sahiptir ve suyun sıcaklığı 28.0-28.6 °C arasındadır. Küçük kaynak ise demiryolu ile Kalkım Deresi arasında, alüvyonun orta kesiminde yeryüzüne çıkmaktadır. Kaynağın debisi 5 L/s, sıcaklığı 28.1 °C’ dir. Büyük kaynağın akıntısı yaklaşık olarak 150 m kuzeyde Kalkım Deresi’ne karışmaktadır.
Bu kaynakta Cyprinidae familyasına ait 4 adet balık türü yaşamaktadır. Bundan C. Macrostomus (ben balığı), G.rufa (yağlı balık, doktor balık), L.cephalus (tatlı su kefali), c.trutta (kara balık)dır. Küçük kaynakta yine 150 m. kuzeyde Kalkım Deresi’ne karışmaktadır. Bu kaynakta da Cyprinidae familyasına ait 4 adet balık türü yaşamaktadır. Bunlar C. macrostomus (beni balığı),C.trutta (kara balık)dır. Kalkım Balıklı Kaplıca sularının genel kimyasal özellikleri Kangal Balıklı Kaplıcası suyu ile benzer özelliklere sahiptir. Her iki su çözünmüş mineral maddeler yönünden fakir sulardır.
Kalkım Balıklı Kaplıca alanından yararlanmak amacıyla herhangi bir tesis inşa edilmemiştir. Kalkım Balıklı Kaplıca'nın 2555 hektarlık alanı 05.06.2011 tarih ve 27955 sayılı resmi gazetede yayınlanarak "Termal Turizm Merkezi" ilan edilmiştir.

Yolunuz Sivas’a düşerse mutlaka bu balıklara tedavi olmayı unutmayın.

Editör: Merve Kiraz