Mardin, Siirt ve Şırnak’ta geçen yıl 112 Acil Çağrı Merkezlerine yapılan başvuruların büyük bir kısmı gereksiz aramalarla meşgul oldu. İstatistiklere göre, bu illerde gelen çağrıların yaklaşık yüzde 70’i asılsız ihbarlardan ve gereksiz sorulardan oluştu. Siirt’te ise bu oran yüzde 75 olarak kaydedildi.
Siirt 112 Acil Çağrı Merkezi, 2024 yılında yaklaşık 360 bin çağrıya cevap verdi. Ancak bu çağrıların yalnızca yüzde 25’i gerçek bir acil durumu temsil etti. Merkezde görevli personel, acil müdahale gerektiren vakalara hızlıca yanıt verebilmek için tüm çağrıları önemle değerlendirmek zorunda kalıyor. Fakat gereksiz aramalar, gerçek acil durumlara ulaşılmasını zorlaştırabiliyor.
“Her Çağrı Acil Durum Gibi Değerlendiriliyor”
112 Acil Çağrı Merkezi Müdürü Sami Bozkurt, merkeze gelen tüm çağrıların acil durum olarak kabul edilip, hızlı bir şekilde müdahale edilmeye çalışıldığını belirtti. Ancak gereksiz çağrılar nedeniyle zaman kaybı yaşandığını ve bu durumun gerçek acil vakalara müdahale süresini uzattığını ifade etti. 2021 yılında kurulan merkeze şimdiye kadar 1 milyon 400 bin çağrı geldi ve günde ortalama 1000 çağrıya cevap veriliyor. Bozkurt, “Gelen çağrılar personelimiz tarafından ilgili kuruma yönlendiriliyor. Bu şekilde, iş yükü asıl acil birimlerden alınarak engellenmiş oluyor” dedi.
Gereksiz Çağrılar Artıyor
112 Acil Çağrı Merkezi çalışanlarından Zühre Taş, çağrılarda şaka yaparak arayanlar ve yemek yeri soran kişilerle sıkça karşılaştıklarını belirtti. "Uykum geliyor" veya "Nerede yemek yiyebilirim?" gibi gereksiz aramalar, gerçek acil durumlarla karışabiliyor ve bu da hizmetin etkinliğini olumsuz etkiliyor. Taş, "Lütfen, acil numarayı gereksiz şekilde meşgul etmeyin" diyerek, vatandaşlara çağrıda bulundu.
Eğitim ve Bilinçlenme Önemli
112 Acil Çağrı Merkezi çalışanı Kadri Öztürk, gereksiz çağrıları engellemenin tek yolunun toplumun her kesiminden bireylerin bilinçlendirilmesi olduğunu vurguladı. Çocukların da sık sık şaka amaçlı arama yaptığını belirten Öztürk, “Telefon hattım açılmamış, hattımı açar mısınız?” gibi isteklerle karşılaştıklarını ifade etti.
Beste Aktaş ise, vatandaşların 112 Acil Çağrı'nın ne amaçla kullanılacağını daha iyi anlaması gerektiğini, böylece gereksiz aramaların önüne geçilebileceğini söyledi.
“Acil Durumlar İçin Yer Bırakalım”
Acil sağlık, itfaiye ve güvenlik birimlerinin zamanında müdahale edebilmesi için 112 Acil Çağrı Merkezi’nin daha verimli bir şekilde çalışabilmesi büyük önem taşıyor. Merkez yetkilileri, herkesin gereksiz çağrılardan kaçınarak, yalnızca gerçek acil durumlar için 112’yi aramasını istiyor.