Arapça kökenli olan “Hiss-i kabl-el vuku” önsezi anlamına gelir. Yani gerçekleşmesi beklenen herhangi bir şey kişinin içine doğar. Sezgi, zihnin bilinçli veya bilinçsiz kısımları arasında kalan boşluğu dolduran bir çeşit güç olarak tanımlanır. Herkes doğal açıdan sezgisel yaratılır. Ancak günlük hayat koşuşturması, dünyevi düşünceler ve arzular sezgilerin önüne geçebilir, iç sesinizi kaybetmenize neden olabilir. 

Sezgisel körlükten kurtulacağınız ve iç sesinizi duyacağınız pratikler;

1-Zihni Sessizleştirin 

“Duyabilmek için susmak gerekir.” Ursula K. LeGuin’in bu sözünü hatırlayın. Karışık bir zihin, önemli sezgisel mesajların bulanıklaşmasına neden olur. Dünyadaki bu kadar çok gürültü, bilgi ve dağınıklık varken, düşüncelerimiz genellikle dikkat dağıtıcı şeyler olarak bulanabilir. 

2-Meditasyon yapın

Düzenli olarak meditasyon yapın. Böylece  ânın içerisinde öylece, yargısızca kalmayı öğrenibilir,  farkındalık becerilerini geliştirebilir ve zihnin olur olmadık düşüncelerle dolmasının bir nebze olsun önüne geçebilirsiniz.

3-Kabul edin

Herkesin iç güdüleri vardır. Bu iç güdüler kişinin hayatta kalmasını sağlayan büyük etkenler olarak bilinir. Ruhsal olduğu kadar bilinçaltı ile de bağlantılı olan sezgileri herkesin hissetme kabiliyeti mutlaka vardır.

4-Kendinize zaman ayırın

Kendinizi hayatınızdaki sorumluluklarınıza adarken kendi ihtiyaçlarınızı göz ardı etmek, enerjinizi ve sezgilerinizi zayıflatabilir. Her gün hoşunuza giden şeyleri yapmak için veya kendinize bakmak için biraz zaman ayırın ve bu zamanı, sezgisel enerjinizi yükseltmek ve yeniden içsel bilgeliğinize odaklanmak için kullanın.

5-Maneviyata yönelin

Sezgilerinizi asla mantık çerçevesinde değerlendirmeyin. Onlar sizin için çok ileriye bakıyor olabilir. Çoğu zaman sezgileriniz sizinle iletişim kurmaz. Bunun için sezgilerinizi harekete geçirmek için maneviyata yönelmeli ve hissiyatınızı geliştirmelisiniz.

 6-Dengenizi gözetin

Sezgisel yeteneklerimiz, duygusal durumumuzdan büyük ölçüde etkilenir. Duygusal dengemizi korumak, sezgilerimizin daha net ve etkili olmasını sağlar. Duygusal dengenizi korumak için duygusal farkındalık tekniklerini öğrenin.

7-Sezgilerinize soru sorun

Kış yolculuğunda yolda kalmanıza engel olacak 10 önemli ipucu Kış yolculuğunda yolda kalmanıza engel olacak 10 önemli ipucu

En basit sorular ile başlayın. Bugün lacivert elbise mi giysem sarı elbise mi giysem şeklinde başlayabilirsiniz. Çok basit seçim soruları ile ‘Evet’ ve ‘Hayır’ cevaplarını almaya çalışın. Mesela filanca arkadaşımı aramalı mıyım? İçinize doğacak cevabı mutlaka bekleyin.

8-İşaretlerin farkında olun!

Bazen akıldan o anki durumla  veya her zamanki derin düşüncelerle hiçbir ilgisi olmayan bir düşünce geçer. Çoğu zaman buna dikkat edilmez ve saçma bulunur. Ancak bu sinyalleri fark ederek ve göz ardı etmeyerek, işaretlerin farkında olmak gerekir.

9-Sezgilerinizi serbest bırakın

İçinize doğan şeyleri bastırmayın ve sezgilerinizden korkmayın. Çoğu insan 6. hissinden korktuğu için onu harekete geçirmez.

 

Editör: Sena ERDOĞAN