Beyin Yiyen Amip Nedir?

"Beyin yiyen amip" koku alma kanalına girer, burun içi mukozayı geçerek koku alma siniri yolu ile beyin-omurilik sıvısı ve beyine yerleşirler. Buda ani ölümcül bir hastalık olan menenjitlere neden olarak beyinde enfeksiyona yol açar. 

Beyin Yiyen Amip Belirtileri Neler?

Genellikle burundan içeri girdikten sonraki 10 gün içinde Naegleria fowleri'ye yakalanan kişilerde boyun tutulması ve baş ağrısının yanı sıra yüksek ateş, mide bulantısı, kusma, burun iltihabı, göz ağrısı gibi belirtiler görülüyor. Hasta halüsinasyon gibi hayaller görmeler başlar ve etrafı ile olan ilgisi kaybolur. Denge kaybı gelişir.  Vakaların çoğunda kısa süre içinde bilinç bulanıklığı, koma ve ölüm meydana gelir. Hastalar genellikle bir hafta içinde hayatını kaybeder. 

Beyin Yiyen Amip Nasıl Bulaşır?

"Beyin yiyen amip" olarak da bilinen Naegleria fowleri, çamurlu su, göl, nehir ve yüzme havuzu gibi durgun ve genellikle tatlı sulardan bulaşıyor. 
Sadece burun yoluyla bulaşıyor, insandan insana geçmiyor. Naegleria fowleri sıcağı seven bir amip olduğu için küresel ısınma nedeniyle vakalarda artış beklendiği belirtiliyor.

Ağrıyı bıçak gibi kesen o mucize ot! Ağrıyı bıçak gibi kesen o mucize ot!

Türkiye’de var mı?

Türkiye'deki sularda da bulunabilen bir amip türü. 2009'da Ankara'da 2017'de Eskişehir'de 2018'de Gürcistan'dan gelen bir kişiye İstanbul'da Negleria fowleri tanısı koyuldu.
 

Editör: Sena ERDOĞAN