Biberiye bitkisi suyu faydaları ve kullanım şekli: 

İnce yeşil yaprakları, güzel kokusu ve faydaları ile biberiye bitkisi, kişisel bakım için kullanabileceğiniz bitkilerden biri. Rosemary ya da biberiye olarak adını sık sık duymuş olabilirsiniz. Çünkü biberiye, pek çok faydası olan bitkilerdendir. Biberiye çayı, biberiye yağı, suyu… Çeşitli şekillerde bu bitkiyi kullanabilirsiniz. Biz bugün, biberiye suyu ile saçlarınıza yapabileceğiniz bakımdan bahsedeceğiz. Gelin, detaylara geçelim!

Saç bakımı için en doğru seçim biberiye suyu, bakın neler yapıyor (1)_1280x960

Biberiye Suyunun Saça Faydaları Nelerdir?

Saç dökülmesi, pek çok sebebe bağlıdır. Genetik faktörler, beslenme, yanlış ürün kullanımı, dış faktörler… Bu yüzden saçlarınız için yaptığınız bakımı güçlendirmeniz, saçlarınıza daha iyi bakmanız önemlidir. Bunun için de hem doğal ürünleri hem kozmetik ürünleri kullanabilirsiniz. Biberiye suyu da saçlarınıza iyi gelen doğal ürünler arasında yer alır. Saçlarınızda gözle görülür bir etki yaratacak biberiye suyu nasıl hazırlanır, bu detaylara geçmeden önce bu suyun faydalarından bahsedebiliriz.

  • Saç derisindeki kan dolaşımını hızlandırarak saçların daha hızlı uzamasına yardımcı olur.
  • Biberiye suyunu saç diplerinize sürerek saç diplerinize masaj yaptığınızda kepek sorununuzu azaltabilirsiniz.
  • Saçların nemlenmesini ve daha canlı, parlak bir görünüme kavuşmasında etkilidir.
  • Düzenli kullanımda ve doğru şekilde beslenme ile desteklendiğinde saçların daha gür olmasına yardımcı olur.
  • Sahip olduğu vitaminler sayesinde saç dökülmesini azaltmada etkilidir.
  • Saç derisinin daha sağlıklı olmasını, saç derisinin iyileşmesini sağlar.

Not: Hamile olan veya emziren kadınların, henüz güvenlik verileri bulunmadığı için biberiye suyunu kullanması önerilmiyor.

Biberiye suyunun faydalarından kısaca bahsettik. Şimdi gelin, bu suyu nasıl hazırlayabilirsiniz ve kullanabilirsiniz ondan bahsedelim!

Saçlar için Biberiye Suyu Nasıl Hazırlanır?

Saç bakımı için en doğru seçim biberiye suyu, bakın neler yapıyor (2)_1280x721

Saçlarınıza uygulayacağınız bu suyu hazırlamak da kullanmak da aslında çok kolay! Suyu hazırlamak için şu aşamaları takip edebilirsiniz:

  • İlk olarak 1 litre suyu derin bir tencereye koyun. Daha sonra bir demet taze biberiye otunu ya da 4 kaşık kuru biberiyeyi suyun içine koyun.
  • Su kaynayıncaya kadar bekleyin.
  • Su kaynadıktan sonra 5 dakika kadar daha biberiyeleri suyun içinde bırakarak bekleyin. 5 dakika sonra biberiyeleri sudan çıkarın.
  • Süzdüğünüz suyu spreyli bir şişeye koyabilirsiniz. Bu sayede suyu, saçlarınıza kolay uygulayabilirsiniz.

Biberiye suyunu saçlarınıza uygularken de şu adımları takip edebilirsiniz:

  • İlk olarak temiz saçınıza gün içinde sık sık spreyleme yaparak biberiye suyu uygulayabilirsiniz. Saç diplerinize biberiye suyunu sıktığınızda parmaklarınızla hafif hafif masaj yapıp suyu, saçlarına yedirebilirsiniz.
  • Duştayken biberiye suyunu durulama suyu olarak kullanabilirsiniz. Saçlarınızı şampuanladıktan sonra biberiye suyu ile saçlarınızı durulayabilirsiniz. Daha sonra biraz bekleyip normal su ile saçlarınıza tekrar durulama yapabilirsiniz.
  • Hazırlamış olduğunuz biberiye suyunu buzdolabında 5 gün kadar saklayabilirsiniz.

Tüm bunları denediğinizde ve saçlarınıza düzenli olarak uygulama yaptığınızda, 30 güne kadar sonuçları görmeye başlayabilirsiniz. Düzenli kullanım sonucunda saçlarınızın dökülmediğini, gürleştiğini ve daha hızlı uzadığını fark edebilirsiniz.

Saçınızın ihtiyaç duyduğu vitaminler:

Saç bakımı için en doğru seçim biberiye suyu, bakın neler yapıyor (4)_1280x719

A Vitamini

Saçlarınızı beslemek için kullanabileceğiniz besleyici ürünlerden ilki, A vitaminidir. A vitamini, saç büyümesinde köklerin uyarılmasında da yardımcı olan bir vitamindir. Bu yüzden saç bakımı için bu vitamini kullanmanız, saçlarınızın büyümesinde etkili olur. Ayrıca A vitamini, saç derisindeki gözeneklerin daha fazla yağ üretmesini teşvik etmede de etkilidir. Böylece saçların ve saç derisinin daha sağlıklı olmasını sağlar. A vitamini ekstra vitamin olarak kullanabileceğiniz gibi yumurta, havuç ve yeşil yapraklı sebzeler de tüketebilirsiniz. A vitamini açısından zengin olan bu besinleri tüketerek ihtiyacınız olan vitaminleri alabilirsiniz.

Demir

Saç dökülmesini engellemek ve saçların daha hızlı uzamasını sağlamak için demir de çok önemlidir. Demir eksikliğinin en büyük belirtilerinden biri saç dökülmesi ve tırnak kırılmasıdır. Kan değerlerinizi kontrol ettirerek demir eksikliğiniz olup olmadığını öğrenebilirsiniz. Eğer demir eksikliğiniz varsa takviye gıdalar kullanabilirsiniz. Ayrıca ıspanak, yumurta, kuru yemiş, brokoli, nohut ve esmer pirinç gibi besinleri beslenme rutininize ekleyerek de demir alımını destekleyebilirsiniz.

Yaşlanmayı geciktiren 5 önemli takviye? Yaşlanmayı geciktiren 5 önemli takviye?

B Vitaminleri

Saç derisinin sağlığı ve saçların daha iyi şekilde uzaması için B vitaminleri de oldukça önemlidir. B vitamini türleri, saç derisindeki hücrelere oksijen taşınmasını sağlayarak yeni saçların oluşmasını destekler. Biyotin ya da diğer adıyla b7, en önemli takviyelerden biridir. Diyetinize ekleyeceğiniz baklagil, et, fınfık, yeşil yapraklı sebzeler gibi besinler faydalı olurken takviye gıda olarak da B vitamini kullanabilirsiniz.

C Vitamini

Saçlar için önemi büyük olan vitaminlerden bir diğeri C vitaminidir. C vitamini, saçları büyümeye teşvik eden vitaminlerdendir. C vitamini, kolajen üretimini arttırır. Bu da saç köklerinin güçlenmesine yardımcı olur. Ayrıca C vitamini, saçın büyümesini geciktiren serbest radikallere karşı da etkilidir. Bu sayede saçın daha hızlı uzamasını sağlar. Özellikle turunçgiller, biber, çilek ve brokoli C vitamini açısından zengindir. Beslenmenize bu besinleri ekleyebilirsiniz.

E Vitamini

Hücre yenilenmesini destekleyen vitaminlerden bir diğeri E vitaminidir. E vitamini, saç hücrelerinin dokusunu onaran bir vitamindir. Bu yüzden E vitamini kullanarak saçlarınızın gelişimini destekleyebilirsiniz. Saç derisini yatıştıran E vitamini, özellikle kepek sorunuyla mücadele edenler için oldukça yararlıdır. E vitamini ayrıca saç uzamasını da desteklediği için saç bakımı için yararlıdır. Avokado ve ayçiçeği çekirdeğinde bol miktarda E vitamini bulunuyor ama E vitaminini ayrıca ek gıda olarak da tüketebilirsiniz.

Çinko

Son olarak çinkodan bahsedelim! Çinko, saçı ve saç derisini nemli tutmanızı sağlayan sebum maddesinin salgılanmasında etkilidir. Bu sayede saçlarınız daha parlak görünür. Çinkonun, hücre dokularının büyümesinde d etkisi büyüktür. Beslenme programınıza ıspanak, kabak çekirdeği, mercimek gibi besinleri ekleyerek çinko açısından zengin bir beslenme rutini oluşturabilirsiniz.  -Çiçeksepeti-

Saç bakımı için en doğru seçim biberiye suyu, bakın neler yapıyor (3)_1280x774

Editör: Saliha Kara