GENEL

Pug Köpek Irkı Özellikleri ve Bakımına dair her şey

Pug ırkı köpek sahibi olmak istiyorsanız bu bilgileri gözden geçirmenizde yarar var

Abone Ol

Oldukça sık araştırılan bir köpek cinsi olan  Pug ırkı köpekler hakkında tüm merak ettiklerinizi sizlerle paylaşıyoruz. Eğer  Pug ırkı bir köpek sahibi olma fikriniz varsa yazımıza bir göz atmanızı tavsiye ederiz. İşte  Pug ırkı köpeklere dair bilmeniz gerekenler;

En eski köpek ırklarından biri olan Pug ırkı köpekler Asya’da ortaya çıkmışlardır. Pekingese türü köpeklerden üretildiği ya da bunlarla akraba olduğu da söylenen Pugların atalarının Bulldoglar olduğu da yaygın teoriler arasındadır. Son derece duygusal köpekler olan Puglar, diğer küçük köpek ırkları gibi ısırmaya meyillidirler. Ev içinde kolayca beslenebilen bu minik köpekler, ev dışında yaşamaya pek de uygun değildirler. Çünkü sıcak ve soğuktan etkilenirler. Evde çok aktif olamasalar da dışarı çıktıklarından hemen koşma eğilimde olan Pug cinsi köpekler, her gün düzenli olarak egzersiz yapmaya ihtiyaç duyarlar. Mops ve Carlin köpek ırkı olarak da adlandırılan Pug cinsi köpeklerin patileri diğer ırklardan farklı olarak siyahtır. Yüzleri de çok karakteristik olan Puglar, sahiplerine karşı son derece korumacı ve çok zeki canlılardır. Pug Cinsi Köpek

Sevimli surat yapılarıyla ve küçük boylarıyla Pug cinsi köpekler dünya genelinde popüler olan ve sevilen bir köpek ırkıdır. Puglar çocuklu olan aileler için en uygun köpek ırklarından bir tanesidir. Çünkü çocuklarla arası oldukça iyi olan bir köpek ırkıdır. Pug cinsi köpekler apartmanda beslemeye uygun köpeklerdir. Çünkü ev içerisinde fazla koşma ya da hareket etme eğiliminde değillerdir. Pug cinsi köpekler küçük boylarıyla ve sevimli suratlarıyla tam bir tatlılık abideleri olduklarını söyleyebiliriz. Pug cinsi köpekler Carlin ya da Mops köpekleri adlarıyla da bilinmekte.

Pug Cinsi Köpeklerin Karakteristik Özellikleri

Pug cinsi köpekler oldukça duygusal olan hayvanlardır. Onlarla fazla ilgilenmediğinizde ya da uzun süre tek başlarına bıraktığınız zaman bu durum onları aşırı derecede üzer. Sahiplerine oldukça bağlı, sevecen ve kısa bir sürede duygusal bir bağ oluşturabilmektedirler. Ev içerisinde fazla hareketli değillerdir ve genelde uyurlar. Ama dışarıya çıkardığını zaman koşup eğlenmeye bayılırlar. Pug cinsi köpekler diğer küçük köpek ırkları gibi ısırma alışkanlığına yatkın bir yapıya sahiptir. Ama diğer küçük ırk köpekler gibi fazla havlama eğilimi yoktur. Zekâ seviyeleri yüksek olan köpek ırklarının arasındadırlar. Pug cinsi köpekler genel özelliklerine bakıldığı zaman inatçı yapılarıyla tanınmaktadır. Bu inatçı yapıları ona eğitim verirken işinizi biraz zorlaştırabilir. Eğitimleri sırasında sakin ve sabırlı olmalısınız. Soğuk havalara ve iklimlere karşı pek fazla dayanıklı yapıları yoktur. Pug cinsi köpeğinizi soğuk havalarda dışarı çıkardığınız zaman vücut ısılarının düşmemesine dikkat etmeniz gerekir. Bu durumun önüne geçmek için köpek kazaklarından alabilirsiniz.

Pug Cinsi Köpeklerin Fiziksel Özellikleri

Pug cinsi köpekler küçük ırk köpeklerdir. Erkek Pug köpeklerinin boyları 30 – 36 cm arasında değişiklik göstermektedir. Kiloları ise 6 – 9 kg arasında değişmektedir. Dişi Pug cinsi köpeklerin boyları 25 – 30 cm arasında değişmektedir. Kiloları ise 6 – 8 kg arasındadır. Pug cinsi köpekler küçük ırk köpek olsalar da metabolizmaları hızlı çalıştığından dolayı fazla yemek yeme eğilimindedirler. Düzenli egzersizle kilo almasının önüne geçebilirsiniz. Kısa tüy yapısına sahiplerdir ve bu sebeple fazla tüy dökmemektedirler. Çok sıcak ve çok soğuk havalardan kolay etkilenen bir bünyeye sahiplerdir. Pug cinsi köpeklerin ön bacakları arkada bacaklarından biraz daha kısadır. Bu yüzden yüzme konusunda pek başarılı değillerdir.

Pug Cinsi Köpeklerin Ömürleri

Pug cinsi köpeklerin Çin kökenli bir köpek ırkı olduğu düşünülmektedir. İyi bir bakım ve yaşamla 12 – 15 yıl kadar yaşadıkları bilinmektedir. Bu yaşam sürelerinin iyi geçmesi ve uzamasını sağlamak için düzenli aralıklarla veteriner hekim kontrolüne götürmeniz yardımcı olacaktır.

Pug Cinsi Köpeklerin Tüylerinin Yapısı ve Renkleri

Puglar kısa bir tüy yapısına sahiplerdir. Bu nedenle de fazla bir tüy dökümleri olmaz. Tüylerinin renkleri aralarında farklılık gösterebilmektedir. En çok kayısı tonlarında kahverengi, gümüş ve siyah renk tonlarında görülmektedir. Pati ve ayak kısımları genellikle siyah renktedir.

Pug Köpek Irkı Özellikleri ve Bakımı

En eski köpek ırklarından biri olan Pug ırkı köpekler Asya’da ortaya çıkmışlardır. Pekingese türü köpeklerden üretildiği ya da bunlarla akraba olduğu da söylenen Pugların atalarının Bulldoglar olduğu da yaygın teoriler arasındadır. Son derece duygusal köpekler olan Puglar, diğer küçük köpek ırkları gibi ısırmaya meyillidirler. Ev içinde kolayca beslenebilen bu minik köpekler, ev dışında yaşamaya pek de uygun değildirler. Çünkü sıcak ve soğuktan etkilenirler. Evde çok aktif olamasalar da dışarı çıktıklarından hemen koşma eğilimde olan Pug cinsi köpekler, her gün düzenli olarak egzersiz yapmaya ihtiyaç duyarlar. Mops ve Carlin köpek ırkı olarak da adlandırılan Pug cinsi köpeklerin patileri diğer ırklardan farklı olarak siyahtır. Yüzleri de çok karakteristik olan Puglar, sahiplerine karşı son derece korumacı ve çok zeki canlılardır.

Pug Genel Özellikleri

Küçük köpek ırklarından biridir.

Yerden yükseklikleri erkeklerde 30 ila 35 santimetre iken, dişi Puglar ancak 30 santimetreye ulaşabilirler. Erkeleri en çok 9 kilo ağırlıktayken dişiler ise birkaç kilo daha zayıftırlar. 

Burun çevreleri ve patileri karakteristik olarak siyah renktir.

Tüyleri kısadır, fazla tüy dökmezler.

Tüy rengi kahverengi tonlarındadır.

Kısa ve düz bacaklara sahip olup bacakları oldukça güçlüdür.

Diğer küçük ırklar kadar gürültücü değillerdir, çok fazla havlamazlar.

Bulundukları ortamın ısısından çok etkilenirler. Çok sıcak ve çok soğuk havalarda yaşamaları zordur. Bu nedenle ev dışında yaşamaya uygun köpekler değildirler.

Yaşam alanlarında çok hareketli değildirler ama düzenli egzersize ihtiyaç duyarlar.

Oyun oynamaktan hoşlanırlar.

Gün içinde uzun süre uyku halinde olmayı severler.

Çok zeki köpeklerdir.

İnatçı yapıları nedeniyle eğitilmeleri çok kolay değildir. Özellikle tuvalet eğitimi verilirken sabırlı olunmalıdır.

Ön bacakları arka bacaklarından daha kısa olduğu için yüzme konusunda yetenekli değildirler.

Sahibine karşı korumacıdır. Korumacı özelliği nedeni ile bekçi köpeği gibi davransalar da Puglar boyutları nedeniyle çok iyi birer eşlik köpeğidirler.

Solunum hastalıklarına yatkındırlar. Bu nedenle çok soğuk ve çok sıcak havalarda fazla egzersiz yapmamaları gerekir.

Diğer köpek ırklarına göre daha fazla su içerler.

Pug Irkı Bakımı

Puglar, karakteristik sevimli yüzleri ve minik gövdeleriyle dikkat çeker. Genellikle sevecen ve sabırlı olan bu köpekler, sinirlendiklerinde ısırma eğilimi gösterebilirler. Diğer küçük ırk köpekler gibi fazla havlamadığı ve ev içindeyken genellikle sakince uyumayı tercih ettikleri için apartman dairelerinde rahatça bakılabilirler. Sıcak ve soğuk havalara maruz kalmaya dayanıklı olamayan bu köpekler, sokakta yaşamaya hiç de uygun değildirler. Yaşam alanlarındaki ısı Pugların sağlığı için son derece önemlidir. Çünkü hastalıklara meyilli hayvanlardır. Özellikle solunum yolları hastalıkları Puglarda sıklıkla görülür. Bu nedenle çok sıcak ve çok soğuk havalarda yoğun egzersiz yaptırmaktan kaçınmanız gereken Pug cinsi köpekler, diğer köpeklere göre daha fazla ihtiyaç duyarlar. Tüyleri kısa olsa da fazla tüy döktükleri için bol bol fırçalanmaya ihtiyaç duyan Puglar’ı ayda bir kez yıkayabilirsiniz fakat üşümemelerine dikkat etmelisiniz. Banyo sonrası ve dışarı çıkarken köpek giysilerini kullanabilirsiniz.

Pug Cinsi Köpeklerin Tuvalet Eğitimi

Uzun süre evde olmadığınız zamanlarda köpeğinizin tuvalet ihtiyacını evde uygun bir şekilde giderebilmesi için tuvalet eğitimi vermeniz gerekmektedir. Evinizde uygun bir alanda tuvaletini yapabilmesi için uygun bir alan oluşturun. Oluşturduğunuz köşeye gazete ya da çiş peti koyabilirsiniz. Genelde mamalarını yedikten ya da oyun oynadıktan sonra yaklaşık olarak 15 dakika sonra tuvaletlerini yapma ihtiyacı duyacaklardır. Köpeğinizin tuvaletini yapması için gazete ya da çiş petinin serdiğiniz yere yönlendirin. Birkaç gün boyunca bunu tekrarlamasını sağlayın. Daha sonralarında köpeğiniz evin içerisinde tuvaletini yaptığı yere alışacaktır. Tuvalet işlemlerini bitirdikten sonra onlara ödül maması verebilirsiniz. Dikkat etmeniz gereken nokta ise siz evde olduğunuz sürece köpeğinizin tuvaletini yapması için dışarı çıkarmanızdır. Böylesi daha sağlıklı olacaktır. Aksi halde tuvaletini sürekli evde yapmaya başlayabilirler. Köpeğinize tuvalet eğitimi verirken ya da başka eğitimleri sırasında köpek eğitim ürünlerinden yararlanabilirsiniz. Eğer eğitimi konusunda sıkıntı yaşıyorsanız işinde profesyonel olan kişilerden yardım almanız iyi olacaktır.

Kaynak; www.veterinermalzeme.com - www.petihtiyac.coma