Bilim, teknoloji

Patlaması beklenen ‘Betelgeuse Yıldızı’ nedir?

Bilim insanlarının, tutarsız hareketleri nedeniyle patlayabileceğini açıkladığı ‘Betelgeuse Yıldızı’ hakkında merak edilenler…

Abone Ol

Betelgeuse isimli yıldız, Orion takımyıldızının sol omzunu oluşturuyor ve 'kırmızı dev' olarak adlandırılıyor. Gökbilimciler, Dünya'dan 650 ışık yılı kadar uzakta olan yıldızın,10 milyon yaşında ve güneşten 50 kat daha genç olduğunu düşünüyor. Betelgeuse'un eski zamanlarda Güneş'ten daha büyük ve parlak olduğu aktarılıyor.  
Aynı zamanda parlaklığı ile gökbilimciler tarafından keşfedilen en büyük yıldızların arasında yer alan Betelgeuse yıldızının, Dünya'daki ve yörüngesindeki teleskoplar tarafından ayrıntılı olarak incelenebilen nadir yıldızlardan biri olduğu belirtiliyor. 

Betelgeuse; süpernova halinde patlayacak!
Gökbilimciler yıldızın çekirdeğindeki hidrojeni tüketmesi ve tutarsız hareketler sergilemesini bir süpernova patlamasının habercisi olarak değerlendiriyor.
Uzmanlara göre  bir yıldız ne kadar büyük olursa o kadar parlak olur ve o kadar fazla yanma gerçekleşir. En sonunda bir yıldızın hidrojeni bitmeye başlar ve yıldız, kırmızı bir renk alır. 

‘Betelgeuse yıldızının da Güneş'ten bile onlarca kat daha büyük ve parlak olmasına rağmen hidrojenini tüketip helyumu yakmaya başladıktan sonra sıcaklığını ve parlaklığını kaybettiği belirtiliyor.Bilim insanları, yıldızın parlaklığında ki düşüşleri "büyük kararma" olarak adlandırıyor.

Büyük kararma; yıldızın iç kısmında devasa bir bulut oluşturan ve yıldıza ilişkin görüşü engelleyen malzemenin dışarı atılmasıyla oluşuyor.

Son dönemlerde Betelgeuse yıldızında parlaklığının düştüğü ve arttığı yönünde hareketler gözlemlendi.  Yıldızın gözlemlenen tutarsız davranışları, gökbilmciler arasında yıldızın yakın zamanda bir süpernova halinde patlayabileceği yönünde iddiaları ortaya çıkardı.

Bilimcilere göre yıldızın yakınlığı nedeniyle patlama o kadar parlak olacak ki gündüz bile görülebilecek. İki ay boyunca hava oldukça parlak olacak. Şehrin tüm ışıkları kapatıldığında dahi süpernovanın ışığında kitap okunabilecek.