Son dönemlerde ülkenin en büyük sorunlarından birisi otomotiv sektörü. Normal şartlarda ülkedeki döviz girdi ve çıktısının en büyük kalemlerinden birisi olan otomotiv sektörü bu sıralar tam anlamıyla köşelik. E devlet üzerinden yapılan şikayetlerde de bu konu ön sıraları çekmeye başladı. Yapılan önlemlere ek olarak otomobil ve traktör bayileri mercek altına alındı. Edinilen bilgilere görev CİMER'e yapılan şikayetlerdeki artış bu konuda bazı girişimlerde bulunulmasıyla neticelenecek. 

OYUN NASIL MI ?

Herhangi bir otomobil veya traktör veya motorsiklet bayisine ulaşıyorsunuz. Mazeret hep aynı. "Sıraya yazabiliriz. Stoğumuzda ürün yok." Bayide bulunan traktörlerin otomobillerin tümünün üzerinde satılmıştır kağıdı asılı. Bu satışlar gerçekten yapıldı mı yoksa fake mi.

Köfteci Yusuf'un tarifi ortaya çıktı! Meğer içinde bunları kullanıyormuş Köfteci Yusuf'un tarifi ortaya çıktı! Meğer içinde bunları kullanıyormuş

Bunu öğrenmek devlet açısından çok kolay. Ancak yapılıyor mu ?

O aracın şasi numarası ve kesilmiş olan faturada ki şasi numarasının örtüşmesi, o aracın satıldığının en büyük göstergesi. 8-9 gün boyunca o faturanın takip edilmesi,  iptal edilmediğinin anlaşılması veya ödemesinin banka üzerinden yatırılmış olmaması gibi sorunlar takip edilirse ilk etapta karşılaşılacak sorunlar giderilmiş olacak. 

İKİNCİ PROBLEM EK ÖDEME

Otomotiv, traktör ve motorsiklet bayileri stoklarının olmaması sebebiyle alınmak istenen otomobil, traktör veya motorsiklet için sıra yazma tekniğini uyguluyor. Elimde stok yok diyen satıcılar adamına göre, alınan tutara göre satış yapabiliyor. Kesilen tutar aynı olmak üzere yapılan bu satışlarda elden ödeme formülü uygulanıyor. Uzmanlar ise uyarıyor. Fatura tutarının üzerinde yapacağınız her ödeme vergi kaybına sebep olmaktadır. Hem elden ödemeyi yapan, hem de o ödemeyi elden alan kişi veya kurumlar bu noktada müteselsilen sorumlu olacaktır. İnternet sitesinde yer alması gereken fiyat listesinin üzerinde istenen her tutar ile ilgili CİMER'e (Cuhurbaşkanlığı İletişim Merkezi) başvurulması gerekiyor. 

ÇÖZÜM BAYİLER

Bu işin çözümü ise ülkemizde satılan TESLA gibi araçların güddüğü internet sitesi üzerinden satış uygulamasına geçilmesi. İnternet sitesine girdiğinizde ek özellik veya yükseltme paketi tercih edilmemiş ise  alacağınız otomobilin fiyatı bellidir. Küçük altyapı düzeltmeleriyle teslim tarihi de net olarak ortaya konabilecektir. Bu uygulamayı yapan TESLA gibi TOGG gibi otomobillerde bu problem yaşanmıyor. 

Kaynak: HABER MERKEZİ