Tarihi Harput yerleşkesinin öne çıkan destinasyonlardan  Ölbe Vadisi, Buzluk Mağarası’nın birkaç km ilerisinde bulunmakta. Treking yapmak isteyen doğa severler için doğa güzelliği ve vadinin yükseltilerinde bulunan Deve Mağarası ile  keşfedilmeyi bekleyen bir gezi alanı.

Olbe 1280X720

Vadinin içinden tarihi  kervan  yolu geçmektedir. Bu tarihi kervan yolu üzerinde ve vadinin içinde  deve  ve  katırların dinlendirildiği  Deve  Mağarası   bulunmaktadır.  Vadide  yaban  hayatı  türlerinden  dağ  keçileri de bulunmaktadır. Vadi, trekking, hiking, fotoğrafçılık ve  mağara turizmi için eşsiz bir doğal alan.

Ölbe Vadisi içerisinde bulunan Deve Mağara'sı, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu'nun 6.maddesinde belirtilen taşınmaz tabiat varlıklarına örnek olarak verilen kaya sığınağı niteliğinde bir mağara. Mağara tavanında kuşların barındığı oyuklar ve güneş ışınlarının içeri girmesini sağlayan doğal pencereler bulunmaktadır. Mağaranın tabanında ve güneyinde yine kuşların barındığı küçük oyuklar ve iç kısımlara doğru uzanan 10-20cm'lik delikler bulunmakta. Vadinin batı ucunda 1 x 1 m ebatlarında Koyun Mağarası adında başka bir mağara bulunmakta. Ölbe vadisi ve içerisinde bulunan mağaralar Harput ve çevresinde bulunan çorak, bitki örtüsü seyrek tekdüze topoğrafyadan; gerek hidrolojik durumu, gerek mikrolimatik özellikleri, gerek jeomorfolojik durumu, gerekse florası ve faunası ile ayrılmakta. 

Elazığ’da sabah namazı buluşmaları düzenlendi Elazığ’da sabah namazı buluşmaları düzenlendi

Ölbe 720X960

Kaynak; www.elazig.gov.tr - elazig.ktb.gov.tr

Editör: Merve Kiraz