SAĞLIK

Menopoz nedir, belirtileri nelerdir, ne yapmak gerekir?

Ateş basmaları, aşırı terleme, depresif ruh hali.. Bu semptomlar sizde de varsa dikkat!

Abone Ol

Biyolojik bir olay olarak yaşamın bir parçası olan menopoz, hamilelik olasılığının ortadan kalkması olarak tanımlanıyor. Dünya Sağlık Örgütü tarafından ise yumurtalıkların aktivitelerini kaybetmeleri sonucu adet döngüsünün kalıcı olarak kesilmesi olarak aktarılıyor.

Araştırmalara göre Türkiye'de ortalama menopoz yaşının 46-48 olduğu görülüyor.  Menopoz dönemi ile östrojen hormonlarının azalması üzerine kaslarda artan laktik asidinin vücuttan atılımı oldukça zorlaşıyor. Buna bağlı olarak da sırt ağrıları, kasık ağrıları ve bel ağrılarıyla birlikte meydana gelen kilo alımı ve birçok sağlık sorunu yaşam kalitesini olumsuz yönde etkiliyor.

Dünya Sağlık Örgütüne göre menopoz dönemi3’e ayrılır;

Premenopoz: İlk belirtilerin görüldüğü dönemden menopoza kadar geçen süreyi kapsar. Yumurtalıklarda folikül aktivitesi yavaşlar. Adetler düzensizleşir. Bu süreç birkaç ay ya da yıl sürebilir. 
Menopoz: En son adet döngüsünün görülmesi olarak tanımlanıyor. 
Postmenopoz: Menopozdan yaşlılık dönemine kadar süren 6-8 yıllık süreyi kapsar. Bir kadının postmenopoz olabilmesi için 12 ay adet görmüyor olması gerekir.

Menopozu etkileyen faktörler
Genetik ve genital faktörler, psikolojik faktörler, savaş, göç, deprem ve uzun süren hapishane hayatı, fiziki ve çevresel faktörler, sigara kullanımı, sosyal faktörler ve sağlık durumu gibi birçok neden menopoz yaşını etkileyen nedenler arasında yer alıyor. 

Menopoz belirtileri neler?

Adet düzensizlikleri
Yumurtlamada azalma
Ateş basmaları
Aşırı terleme
Depresif ruh hali
Uyuyamama
Gerginlik, sinirlilik
İştah artışı
Konsantrasyon güçlüğü
Yüzde kızarma
Nabızda artış
Baş ağrısı, baş dönmesi
Sıcak basması
Öz güven azlığı
Unutkanlık
Dikkatsizlik
Yorgunluk
Cinsel istekte azalma

Bu belirtiler erken menopoza giren kadınlarda 10-15 yıl erken yaşandığından büyük problemleri de beraberinde getiriyor. Menopoz belirtilerini yaşayan birçok kadın bu şikayetlerle başa çıkma konusunda ciddi anlamda zorlanırken, bazı kadınlar bu belirtileri hissetmeden menopoz dönemini sürdürebiliyor. Aynı zamanda terleme, ateş basması gibi birçok belirti menopoza girdikten sonra 1-5 yıl boyunca devam edebilir. Bununla birlikte kadınların bazılarında menopoz belirtileri 5 yıldan uzun sürebiliyor.

Menopozda ne yapmalı?
Günlük bin 500 mg kalsiyum ve E vitamini alınarak, baharat ve kafeini azaltıp, sigara ve alkolden uzak durmak gerekir. Günlük düzenli egzersiz yapmak da oldukça önemli.