Devamsızlık Süresini Dolduran Öğrencilere Kısıtlamalar Getirildi
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği'nde yaptığı değişikliklerle devamsızlık konusunda önemli adımlar attı. Yeni düzenlemeye göre, devamsızlık süresini dolduran öğrenciler derslere devam edemeyecek, sınavlara giremeyecek ve teşekkür, takdir, onur ve üstün başarı belgesi alamayacak.
Yönetmelikte Yapılan Diğer Değişiklikler
- Merkezi Sınav Puanıyla Öğrenci Alan Okullar: Okulların belirlenme süreci yeniden yapılandırıldı. Komisyonlar oluşturularak daha şeffaf ve objektif kriterler getirildi.
- Mesleki ve Teknik Eğitim Kurumları: Bölge okulu, ihtisas okulu, sektör içi ve sektöre entegre okul olarak belirlenmesine ilişkin düzenlemeler getirildi.
- Öğretmenlerin Görev ve Yetkileri: Engelli öğretmenler ve engelli yakını olan öğretmenlerin ders programları, engel durumları göz önünde bulundurularak düzenlenecek.
- Öğrenci Nakil ve Yerleştirme Süreci: Yetenek sınavıyla öğrenci alan güzel sanatlar ve spor liselerine kayıt hakkı kazanan ancak sınıf açılmaması nedeniyle kesin kayıt yaptıramayan öğrencilerin başka okullara yerleştirilmesi sağlanacak.
- İş Birliği Protokolleri: Yükseköğretim kurumları, il müdürlükleri, belediyeler, işletmeler, sivil toplum kuruluşları, spor kulüpleri ile diğer kamu ve özel kurum veya kuruluşlarla iş birliği yapılarak protokol düzenlenebilecek.
Devamsızlıkla İlgili Yeni Kurallar
- Devamsızlık süresini dolduran öğrenciler: Derslere devam edemeyecek, sınavlara giremeyecek ve belge alamayacak.
- Öğrenim hakkı bulunan öğrenciler: Bir sonraki eğitim öğretim yılında eğitimlerine devam edebilecek.
- Öğrenim hakkı bulunmayan öğrenciler: Açık öğretim lisesi, mesleki açık öğretim lisesi veya mesleki eğitim merkezine yönlendirilecek.
- Mesleki eğitim merkezi öğrencileri: Teorik derslerde devamsızlık süresi, toplam ders saatinin altıda birini geçemeyecek.
- Devamsızlık nedeniyle başarısız sayılan öğrenciler: İlgili işletmelerle sözleşmeleri feshedilecek ve sigorta çıkışları yapılacak.
Diğer Önemli Değişiklikler
- Sorumluluk sınavları: Türk dili ve edebiyatı ile yabancı dil derslerinden sorumluluk sınavları yazılı ve uygulamalı 2 aşamada yapılacak.
- 12'nci sınıf öğrencileri: Ders başarısızlığı nedeniyle okuldan mezun olamayan 12'nci sınıf öğrencilerinden sınıf tekrar etme hakkı bulunanlar, başarısız olunan ders sayısına bakılmaksızın sınıf tekrar edebilecek.
- Beden eğitimi dersi: Beden eğitimi dersine katılamayacak öğrenciler için resmi sağlık kuruluşlarından alınan rapor zorunlu hale getirildi.
- Öğrenci gelişim dosyası: Öğrenci gelişim dosyası uygulaması getirildi.
- Kalfalık ve ustalık belgeleri: Döner sermayeye sahip okullarda kalfalık ve ustalık belgeleri dijital ortamda düzenlenecek ve e-Devlet sistemine aktarılacak.
Editör: Doğu Gazetesi