Malatya'da mantar üretimi son yıllarda hızla artıyor. İl Tarım ve Orman Müdürü Osman Akar, kentte üretilen yaklaşık 95 ton mantarın çevre illerde alıcı bulduğunu belirtti. Battalgazi ilçesindeki Hanımınçiftliği Mahallesi'nde bulunan bir mantar üretim tesisinde incelemelerde bulunan Akar, Malatya'nın coğrafi koşullarının tarımsal üretim çeşitliliği açısından büyük bir potansiyel sunduğunu vurguladı.

Akar, Malatya'da toplamda 7 farklı mantar üretim tesisinin faaliyet gösterdiğini ifade etti. Bu tesislerin bir kısmının Bakanlık desteğiyle, diğer kısmının ise üreticilerin kendi imkanlarıyla kurulduğunu söyledi. Akar, yıllık toplam üretimin yaklaşık 95 ton olduğunu ve bu üretimin büyük kısmının çevre illere sevk edildiğini belirtti. "Bakanlığımız, Genç Çiftçi Projesi ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Programı kapsamında mantar üretim tesislerini desteklemeye devam ediyor. Önümüzdeki yıllarda üretimin artırılması adına bu desteğin katkısı olacak," dedi.

İl Tarım Müdürlüğü olarak, mantar üreticilerine hem teknik hem de pazarlama desteği verdiklerini ifade eden Akar, "Çiftçilerimizin emeğinin karşılığını alabilmesi için pazarlama koşullarını iyileştirmeye yönelik çalışmalar yapıyoruz," diye ekledi.

İş Makinesine Takılan Atkısıyla Can Verdi İş Makinesine Takılan Atkısıyla Can Verdi

Mantar üreticisi Engin Acar, 4 yıl önce Adıyaman'da başladığı mantar üretimini, 6 Şubat 2023’teki deprem nedeniyle Malatya'ya taşıdığını anlattı. Acar, "Şu anda yıllık 40 ile 50 ton arasında üretim yapıyoruz. Burada 8 çadırda üretim yapıyoruz. Akçadağ ve Gündüzbey'de de çadırlarımız var," dedi. Acar, ürünlerinin yüksek talep gördüğünü ve çevre illerden müşterilerinin olduğunu belirtti. "Elazığ, Batman ve Diyarbakır'dan talepler alıyoruz. Kasada kilogramını 110 liradan, 250 gramlık paketleri ise 30 liradan satıyoruz," diye ekledi.

Malatya Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Fevzi Çiçek de, kentte mantar üretiminin artmasının çiftçilerin gelirini artıracağına dikkat çekti. Çiçek, üreticilere teknik anlamda yardımcı olmaya devam ettiklerini belirtti. “Ürün çeşitliliğinin artması, çiftçilerin ekonomik olarak daha fazla kazanç sağlaması için teknik destek sağlıyoruz," dedi.

Malatya'da artan mantar üretimi, sadece bölge ekonomisine katkı sağlamakla kalmıyor, aynı zamanda çevre illere yapılan ihracatla da sektörün büyüdüğünü gözler önüne seriyor.

Kaynak: aa