YAŞAM

Küresel ısınma ineklerde verimi düşürdü

Artan sıcaklar büyükbaş hayvanların verimliliğinde düşüşe neden oldu

Abone Ol

İklim değişikliği sebebiyle artan sıcaklık dalgalarının etkisi giderek ciddi boyutlara ulaştı. Özellikle yaz aylarında artan sıcaklıklar, büyükbaş hayvanların verimliliğini olumsuz yönde etkiledi.

Aşırı sıcaklar hayvanların normal beslenme alışkanlıklarını değiştirirek süt verimini azalttı. Sıcaklar nedeniyle daha az yem yiyen hayvanların veriminde düşüş yaşandı.  Büyükbaş hayvan yetiştiricileri ise sıcaklıkların ekonomiyi olumsuz yönde etkilemesinden endişe duyuyor.

“Alınacak tedbirler”

Veteriner Hekimi Nusret Mertcan, sıcak hava şartlarının neden olduğu olumsuzluklardan korumak için yetiştiricleri alınacak tedbirler hakkında bilgilendirdi. Mertcan, "Hayvan barınaklarının iyileştirmeli. Hayvanların serinlemeleri için işletmelerde; sürekli olarak suluklar ve su miktarı kontrol edilmelidir. Helikopter tipi fan kullanımı ile işletmeler havalandırılmalı, ahır tavanları yüksek yapılmalı ve tavan malzemesinde izolasyon konulup işletme sıcaklıklara karşı korunaklı yapılmalıdır. İşletme fanları ile sıvı püskürtme yapılmalı ve ayrıca tohumlama yapılacak hayvan serin bir yere alınmalıdır” diyerek bazı önlemlerle düşen verimin minmize edilebileceğini kaydetti.