YAŞAM

Korsanlar: Korsanlar Günümüzde Hala Var Mı? Korsanların Görüldüğü Yerler!

19. ve 20. yüzyıllarda korsanlık gitgide geriye itildi. Bu sadece Uluslararası Deniz Hukukunun uygulanmasıyla değil, aynı zamanda büyük yelkenli gemilerin sona ermesi ve hızlı buharlı gemilerin ortaya çıkmasıyla da ilgiliydi.

Abone Ol

Korsanlık, 1990'lardan bu yana yalnızca bazı bölgelerde ciddi bir tehdit olmuştur ve hatta yeniden artmaktadır.

İnsanlar 1991 yılında "Nagasaki Spirit" tankerinin korsanlar tarafından saldırıya uğradığını ve soyulduğunu açıkladı. Korsanlar büyük gemiyi terk etti ve başka bir gemiyle çarpışana kadar Malakka Boğazı'ndan geçti. 12.000 ton petrol denize döküldü ve 51 kişi öldü.

Malay Yarımadası ile Sumatra adası arasında uzanan Malacca Boğazı yaklaşık 800 km uzunluğundadır ve modern korsan baskınlarının ana odak noktalarından biridir. Her gün yaklaşık 2.000 gemi buaraya yelken açıyor. Neredeyse her gece baskınlar oluyor.

Korsanlar Nerede Bulunuyor?

Korsan baskınları Afrika'nın uzak doğusundaki Somali'de de yaygındır. Binlerce korsan arasında eski balıkçılar, iç savaş savaşçıları ve iş adamları yer alıyor. Oradaki iç savaştan sonra birçok insan işsiz kaldı. Avrupa gemileri tarafından Somali sularında yasa dışı aşırı avlanma da Somali sakinlerini yoksulluğa itiyor. Sonuç olarak, çoğu kişi korsanlığa katılmaktan başka bir çıkış yolu görmüyor.

15 Kasım 2008'de, 25 mürettebat üyesiyle süper tanker "Sirius Star"ın korsanların eline geçmesiyle bugüne kadarki en muhteşem modern korsanlık vakası meydana geldi. Korsanların ganimeti son derece değerliydi. Tek başına geminin değeri 150 milyon avronun üzerindeydi. Buna, yaklaşık 80-90 milyon avro değerinde iki milyon varil ham petrol gemi yükü eklendi. Kaçıranlar gemiyi ancak yaklaşık iki ay sonra 3 milyon ABD doları fidye karşılığında serbest bıraktılar.