YAŞAM

Koltuk lekeleri nasıl çıkar, neye dikkat etmelisiniz

Kadife, Flok, Alkantra ve Nubuk kumaşlar evlerimizin vaz geçilmez aksesuarı koltuklarda kullanılan kumaşlardan. İşte bu kumaşları temizlemenin püf noktaları.

Abone Ol

Evlerin olmazsa olmaz eşyaları arasında yer alan ve odalara estetik bir güzellik katan koltuklar günün yorgunluğunu atarken, misafir ağırlarken, ekran başında en keyifli anlar yaşarken kullanılan aksesuarlardır. Ama zamanla onlarda kirlenir lekelenir.  Koltuk lekeleri nasıl çıkar sorusunun cevabı son derece pratik olan ipuçlarını uygulamaktan geçer.

Koltuk Lekeleri Nasıl Çıkar, Neye Dikkat Edilmeli?

Koltuk üzerinde bulunan tozları, leke ve kirleri çıkarmak isteyen kişilerin aklına koltuk lekeleri nasıl temizlenir sorusu gelir. Bu hususta dikkat edilmesi gereken ilk nokta üretici talimatlarını okumaktır. Koltukların satın alındıktan sonra üreticinin yıkama ve temizleme talimatlarına göz atmak, koltuğun ömrünü uzatan faktörler arasındadır. Daha sonra temizlik için gerekli olan temizlik ekipmanları temin edilerek kollarınızı sıvayabilirsiniz. Her kumaş türüne göre farklı bir leke çıkarma yöntemi uygulanır. Deriden şönile, kadifeden nubuk kumaşa dek pek çok farklı koltuk kumaş türü bulunur. Bu kumaş türleri göz önünde bulundurularak uygun olan temizlik seçenekleri değerlendirebilir.

Koltuk lekeleri nasıl çıkar sorusuna yanıt vermeden önce, evde koltuk silme işlemi öncesinde koltuğun tüm yüzeyinin süpürge makinesi ile vakumlanması gerektiğini bilmelisiniz. Ardından nemli bir bez ile koltuk yüzeyinin tozunu almanız gerekir. Koltuktaki lekeleri çıkarırken sabunlu su, sirke, arap sabunu veya diğer koltuk temizleme ürünlerini tercih edebilirsiniz. Koltuk temizlik malzemesi kadar kumaşa zarar vermeyen sert yapıdaki silme bezi de önem teşkil eder. Bu bezlerin mikrofiber özelliğe sahip olması ve leke bırakmamasına da dikkat etmelisiniz.

Koltuktan leke çıkarma işlemi öncesinde hazırlanan temizlik karışımını koltukların görünmeyen bir yüzeyinde test edebilirsiniz. Bu kısım minderlerin alt kısmı olabilir. Böylelikle beklenmeyen bir sonuçla karşılaşıldığında farklı bir temizlik ürününe geçilebilir. Temizlik karışımını test etmek için ise uygulama sonrası beyaz bir havlu yardımıyla bir süre bastırılarak bekletebilir, koltuk kumaş renginin havluya geçmemesi sonucunda temizlik işlemine başlayabilirsiniz. Renk geçişi olması halinde ise test edilen temizlik ürününü kesinlikle kullanmamalısınız. Koltuk lekeleri nasıl çıkar sorusunun yanıtı için dikkat etmeniz gereken farklı hususlar da yer alır.

Kurumadan Müdahale Edin!

Yiyecek, içecek gibi malzemelerin koltuğa dökülmesi sonrasında koltuk lekeleri nasıl çıkar sorusuna kağıt havlu kullanarak yüzeyde kalan fazla ısıyı alabilirsiniz diyebiliriz. Ancak lekenin kurumasını bekleyip temizlik yapmayı düşünmek, koltuk lekesinin çıkmasını zorlaştıracaktır. Leke türü ne olursa olsun tüm lekeler kurumadan silindiği zaman iz bırakmadan çıkar. Fakat lekeli yüzeyin hava, ısı ve ışık ile teması söz konusu oldukça kumaş üzerinde leke sabitleşerek çıkmasını zorlaştırır. Bu sebeple de olası bir lekelenme durumunda hemen müdahale etmeniz gerekir.

Ağartıcı Kullanmayın!

Piyasada yer alan ağartıcı ve çamaşır suyu ürünleri pek çok kişinin temizlikte vazgeçilmez ürünleri arasında bulunur. Özellikle de temizlik konusunda son derece hassas ve titiz olanlar, çamaşır suyunu tüm ev temizliğinde sıklıkla kullanır. Ancak söz konusu koltuk temizliği ise ağartıcı temizlik ürünlerinden uzak durmak gerekir. Bakteriler üzerinde oldukça güçlü bir etki gösteren bu temizleyiciler, koltuk üzerinde renk değişimine sebep olmakla birlikte kumaşta deformasyona neden olur. Bunun yerine koltuk kumaşı için uygun olan temizlik ürünlerini kullanmanızda fayda olacaktır.

Koltuktan Leke Çıkarma Yöntemleri

Koltuk kumaş türü, leke çıkarma yöntemlerini belirler. Koltuk lekeleri nasıl geçer sorusuna kumaş türüne uygun temizlik malzemesini seçtikten sonra doğru hareket uygulamasıyla lekeler giderilir demek mümkündür. Koltuk kumaşları hakkında bilgi edinmek isterseniz, en kullanışlı koltuk kumaşı hangisidir isimli içeriğimizi okuyabilirsiniz. Yumuşak kumaş parçası veya sünger yardımıyla dairesel hareketlerle temizleme işlemi yapabilirsiniz. Ancak burada dikkat etmeniz gereken konu kumaşa yoğun bir baskı uygulamamak olacaktır. Oldukça hafif bir uygulama koltuk lekesini çıkarmayacağı gibi, güçlü bastırarak temizlik yapmak koltuk kumaşına zarar verecektir. Leke çıkarma yöntemleri arasında sert bir cisimle lekeyi kazımamaya, kumaş üzerindeki kalıntıları temizlemek için yumuşak uçlu bir fırça kullanmaya da özen göstermelisiniz. Kuruyan veya nemli kalıntılar fırça yardımıyla temizlendikten sonra temizlik beziyle dairesel işlem yapmaya başlayabilirsiniz.

Nubuk, kadife gibi kumaşa sahip koltukta çıkmayan lekeler nasıl çıkar sorusuna aynı kumaşa sahip bir bez ile kumaş türüne uygun temizlik ürünü yardımıyla tüm lekeler çıkarılır denilebilir. Bu kumaş türleri için de ağartıcı gibi kumaşı yıpratan ve deforme eden ürünlerden kaçınmanız gerekir. Nubuk ve kadife koltukların kumaşının hassas olması sebebiyle kumaşı yoğun bir şekilde ıslatarak veya güçlü bir baskı uygulayarak temizlik yapılması tavsiye edilmez. Deri, suni deri kumaşa sahip koltuklarda leke çıkarma yöntemleri arasında sabunlu su karışımını tercih edebilirsiniz. Koltuk lekeleri nasıl çıkar sorusuna ilgili yüzeydeki fazla sıvıyı havlu yardımıyla alarak ve lekeli kısma temiz bir bez aracılığıyla sabunlu su kullanabilir, temiz ve lekesiz bir kumaşa sahip olabilirsiniz şeklinde yanıt verilebilir.

Kadife, Flok, Alkantra ve Nubuk Kumaşlı Koltuklardan Leke Nasıl Çıkarılır?

Kadife, flok, alkantra ve nubuk kumaşa sahip olan ürünlerin temizliği son derece pratik ve kolaydır. Bu kumaşların temizliği konusunda dikkat edilmesi gerekenler de göz önünde bulundurulduğunda koltuk lekeleri nasıl çıkar sorusunun yanıtı verilmiş olacaktır. Kadife, flok, alkantra ve nubuk kumaşlardan koltuk lekelerini çıkarmak için şu işlemleri uygulamalısınız:

  • Kumaş üzerindeki kurumuş lekeler için sünger veya diğer yumuşak kumaşları kullanarak lekeyi dairesel hareketlerle temizleyebilir, kuru kalıntıların olması halinde yumuşak uçlu fırçadan faydalanabilirsiniz.
  • Kahve, çay veya soğuk içeceklerin bu kumaş üzerine dökülmesi halinde hemen emici bir kumaş parçası ile sıvının emilmesini sağlayabilirsiniz.
  • Ardından sabunlu bir suda temizlik bezini ıslatarak lekeli alanı silebilirsiniz. Ancak bu uygulamada dikkat edilmesi gereken sabunlu suyu direkt yüzeye uygulamak yerine köpükleri kumaş üzerine tatbik etmeniz olacaktır.
  • Koltuk kumaşı ile temizlik yapılacak kumaşın benzer özellikte olmasını sağlayarak leke çıkarma konusunda maksimum verim sağlayabilirsiniz. Eğer benzer yapıda bir kumaş kullanmayacaksanız, pamuk içermeyen herhangi bir kumaş türünü de tercih edebilirsiniz.
  • Koltuk kumaşı üzerine tatbik edilen köpüğün emilmesi ve kuruması sonrasında fazla ovalama yapmadan dairesel olarak temizleme işlemi uygulayabilirsiniz.

Suni Deri, Koltuklardan Leke Nasıl Çıkarılır?

Mobilya ürünlerinde suni deri kumaşı tercih eden kişilerin aklındaki sorulardan biri suni deri koltuk lekeleri nasıl çıkar konusudur. Bu noktada kullanıcıların deriye zarar vermeyecek temizlik ürünlerini kullanması önem taşır. Bununla birlikte şu öneriler de göz önünde bulundurulabilir:

  • Suni deriye sahip olan koltuk yüzeyinde sıvı bir leke olması halinde öncelikle lekenin kurulanmasını sağlayabilirsiniz. Emici bir kağıt havlu veya farklı bir kumaş yardımıyla yüzeydeki fazla sıvının alınmasını ve kurulanma işlemini gerçekleştirebilirsiniz.
  • Suni deri kumaşı ılık bir sabunlu su yardımıyla temiz hale getirmeniz mümkün. Herhangi bir kumaş türüne sahip temizleme bezi ile deri üzerindeki lekeler oldukça pratik bir şekilde çıkacaktır.
  • Koltuk üzerindeki lekeyi sildikten sonra kurumaya bırakabilir, kuruduktan sonra ise dairesel hareketler ile tekrar silerek lekelerden tamamen kurtulabilirsiniz.
  • Tüm bu işlemlere rağmen suni deri kumaştaki lekenin çıkmaması halinde ancak %10 kadar içerisinde alkol barındıran su ile temizlik işlemini gerçekleştirebilirsiniz.

Diğer Kumaş Türüne Sahip Koltuklardan Leke Nasıl Çıkarılır?

Koltuk kumaşı üzerinde yer alan lekenin ne lekesi olduğunu bilmek, koltuk lekeleri nasıl çıkar problemine daha kolay çözüm bulabilmenizi sağlayacaktır. Sık rastlanan yemek, çay, kahve, süt gibi lekelerde genel olarak yapılmaması gereken en önemli şey ağartıcı kullanmamak olacaktır. Yoğun alkole sahip olan temizlik ürünleri ise tüm kumaş yüzeylerinde deforme edici ve leke bırakıcı özelliğe sahiptir. Bu sebeple kumaş türüne uygun olarak su yoğunluğunun fazla, alkol miktarının az olduğu temizlik ürünlerini tercih edebilirsiniz. Koltuk kumaşları silindikten sonra daha hızlı kurumasını sağlamak amacıyla kurutma makineleri veya diğer ısı araçlarından faydalanmak da koltuk kumaşına son derece zarar verebilir. Gablon ve şönil kumaşlara sahip koltuklardaki lekeler için sirke, sabunlu su gibi ürünlerin yanı sıra renksiz çamaşır deterjanlarından da faydalanabilirsiniz. Ancak tüm koltuk kumaşlarında dışarıdan görülmeyen yüzeylerde deneme yapmanızda fayda var.

Koltuk Lekelerini Çıkarmak için Öneriler

Koltuk lekeleri nasıl çıkar, diye düşünen kullanıcıların merak ettiği konulardan biri de koltuk lekeleri neyle çıkar sorusunun yanıtıdır. Koltuklarda doğru bir temizlik uygulaması gerçekleştirmek için kullanılan temizlik ürününde de son derece titiz davranmanız gerekir. Koltuk temizliğinde kullanılabilecek malzemeler arasında sabunlu su, arap sabunu, koltuk leke çıkarıcılar, renksiz deterjanlar yer alır. Koltuk leke çıkarıcı ürünlerin haricindeki tüm temizlik malzemeleri su ile karıştırılarak ilgili yüzeyin temizliği sağlanır. Az miktarda bir deterjan, su içerisinde kolayca çözünerek hızlı bir şekilde köpürür. Ancak burada dikkat etmeniz gereken nokta deterjanı veya suyu çok yoğun bir şekilde dökmemeniz olacaktır. Koltuk lekeleri nasıl çıkar sorusunun bir diğer yanıtı ise temizlik firmalarıdır. Kumaş üzerindeki zorlayıcı lekeler konusunda profesyonel koltuk temizleme hizmeti sağlayan firmalardan da yararlanabilirsiniz.