Pazar kahvaltınıza lezzet katın; Çıtır çıtır Patatesli Omlet Pazar kahvaltınıza lezzet katın; Çıtır çıtır Patatesli Omlet

Peki kışlık kıyafetleri kaldırırken nelere dikkat etmeli, kıyafetleri kaldırmanın pratik yolları neler? İşte detaylar…

Temizleyin
Kışlık kıyafetler kaldırılmadan önce hijyen açısından kıyafetleri yıkamak önemli!
Birkaç ay temizlenmeyen lekeler kalıcı hale gelir, dahası bazı küçük canlılar için iştah açıcı olabilir. Uzun süredir kullanılmayan kıyafetler kirlenmiş olabilir. Bundan emin olmanız çok önemli. Eğer emin değilseniz kaldıracağınız kışlık kıyafetleri öncelikle yıkamalısınız. Aksi halde tekrar giydiğinizde ya dolap kokusu sinmiş olacaktır ya da tozlandığından dolayı kaşıntı yapacaktır. 

Kıyafetleri ayırın
Bu noktada askıyla kaldırılması gereken kıyafetleri, katlanarak kaldırılması gerekenleri, büyük yer kaplayacakları, ince olduğu için daha kolay kaldırılabilecekleri ve  saklanması için özel koşullar gerektirenleri ayrıştırmalısınız. Ayrıca bağışlayabileceğiniz kıyafetleri veya artık kullanılamayacak olup geri dönüşüm projelerine dahil edilecek parçaları ayırmayı da unutmamalısınız.

Özenli katlayın
Dikiş yerlerinden katlamazsanız birkaç ayda iyice derinleşen kırışıkları açmak için kıyafetlerinizi yıpratırsınız. Bu anlamda kıyafetlerini dikiş yerlerinden özenle katlamalısınız.

Vakumlayın ye a da pamuklu kumaş kullanın
Kazak, hırka, kaban gibi kaba kıyafetlerde vakumlama tercih edilmesi faydalı olur. Vakumlu poşetler kıyafetleri ince bir hale getirir hatta poşetler, kıyafetler içerisindeyken rulo haline bile getirilebilir. Bu da alandan kazanım sağlar. Bununla birlikte pantolonlar için de aynı yöntem uygulanabilir. Ancak elinizde vakumlu poşet yoksa pamuklu kumaş kullanabilirsiniz. Plastik kutular hava aldırmaz, karton kutular böcek yapar. Bu yüzden kışlıkları temiz pamuklu kumaşlara örneğin pamuklu çarşaflara sarıp kaldırmak kıyafetlerin hem nefes almasını sağlar hem de rutubetlenmesini önler.

Ancak vakumlama ve katlama işlemlerinin zarar vereceği kıyafetler de bulunur. Bu tarz kıyafetler, askılanarak saklanması tercih edilir. Örneğin gömlek ve kazaklar için askılanma yöntemi idealdir.

Naftalin veya lavanta kullanın
Doğru biçimde katlayıp paketleseniz, doğru yerde muhafaza etseniz de kapalı bekleyen giysilerin böceklenme riski her zaman vardır. Bunu önlemek için güzel koku yayılmasını da sağlayan naftalin veya lavantayı kışlık giysilerinizin arasına koymayı unutmayın. Ancak naftalini de dikkatli kullanmalınız, her kumaş için uygun bir seçenek olmayabilir.

Çizme ve botların kaldırılması
Kıyafetlerin ardından ayakkabılarınızı kaldırırken de özenli olmalısınız. Seneye tekrar çizme ve botlarınızı kullanılmak istiyorsanız bu kurallara dikkat edin; Çizme ve bot tarzı ayakkabıların kaldırılmadan önce havalandırılması önem arz ediyor. Bu işlem bittikten sonra muhakkak ayakkabı içleri için satılan deodorantlardan sıkılıp ardından ayakkabı iç kağıtlarıyla içini doldurmalısınız Böylece ayakkabının yapısını korumuş olacaksınız.

Senanur Erdoğan
 

Editör: Sena ERDOĞAN