Kış aylarında hava sıcaklıklarının düşmesi ile birlikte bağışıklık sistemi zayıflar, hastalıklara eğilim diğer mevsimlere göre artış gösterir. Kış aylarında metabolizma hızıda yavaşlamaya başlar. Dolayısıyla bu aylardan itibaren beslenmeden uykuya kadar her alışkanlığı gözden geçirip, bağışıklık sistemini güçlendirmek, hastalıklardan korunmanın en etkili yöntemi olarak göze çarpıyor.  

Kış aylarında taze, temiz ve organik sebze ve meyve tüketilmesi gerekiyor. Bol miktarda antioksidan, anti-kanserojen ve vitamin içeren sebze meyvelerden yeterli miktarda tüketmeye gayret edilmeli. Yeşil yapraklı sebzelerden ıspanak, roka, marul, maydanoz, semizotu sık tüketilmeli. Yeşil yapraklı sebzeler bol miktarda Omega-3 içerir ve bu faydalı yağ metabolizmayı hızlandırıcı, kanın akışkanlığını kolaylaştırıcı etkiye sahip. Özellikle bu mevsimde balık tüketmeye özen gösterilmeli.

Yalnızlığın ve sosyal izolasyonun fiziksel sağlığa zararları Yalnızlığın ve sosyal izolasyonun fiziksel sağlığa zararları

Diğer yandan enfeksiyonlara karşı hijyen kuralları asla ihmal edilmemeli. Alınabilecek en basit ve en etkili önlemlerden biri elleri bolca yıkayarak sosyal mesafe konusuna özen gösterilmeli.

Yeterli ve kaliteli uykuda bağışıklığı destekleyen en önemli unsurlardan.  Gece 23.00 gibi yatağa girmek, sabah 07.00 gibi uyanmak sağlık açısından son derece önemli. Kaliteli ve yeterli uyku, sağlıklı beslenmeyi ve fizik egzersizi tamamlayan en önemli unsurdur. Uyku, vücudun tamir ve bakım sürecidir. Uykuda vücut yenilenir. Günlük en az 2 litre su tüketilmelidir. Sabah erken saatlerde veya akşam yapılacak tempolu yürüyüşler sindirim sistemi sağlığı için önemli olduğundan ihmal edilmemelidir.

Editör: Adem Küçükkaya