GÜNDEM

Kış lastiği alırken altın değerinde 5 ipucu

Eğer kış lastiğiniz yoksa hava sıcaklığı 7 santigrat derecenin altına düştüğünde büyük bir tehlikeyle karşı karşıya olma ihtimaliniz artıyor demektir. O nedenle yasal zorunluluk öncesi meteorolojiyi dinlemenizde fayda var. Yeni alacaklar için ise işte ipuçları

Abone Ol

Kış yaklaştığında birçok ihtiyacımız için kışa hazırlık yapıyoruz. Kış hazırlığı listemizin içinde yer alanlardan biri de, arabamızla güvenli sürüş gerçekleştirebilmemiz için gerekli olan kış lastiği. Genellikle kış lastiği dendiğinde akla, sadece kar yağdığında kullanılacak bir lastik geliyor. Aynı zamanda, zincir olduğunda kış lastiğine ihtiyaç olmayacağı düşünülüyor. Oysa kış lastikleri kar veya yağmur yağsın ya da yağmasın, zincir olsun ya da olmasın kış ayları boyunca güvenlik için kullanılması gereken lastikler.

Eğer kış lastiğiniz yoksa hava sıcaklığı 7 santigrat derecenin altına düştüğünde büyük bir tehlikeyle karşı karşıya olma ihtimaliniz artıyor demektir. Kış lastiğinin önemi de burada ortaya çıkar çünkü yaz lastiği ile kıyaslandığında, özel sırt derisi ve yumuşak hamurlu yapısı nedeniyle, 7 santigrat derecenin altındaki havalarda yol tutuş ve frenleme mesafesi bakımından daha güvenlidir ve mümkünse Ekim-Kasım ayları içinde 4 tekerleğe de kış lastiği takılmalıdır. Dolayısıyla kış lastiği neden gerekli sorusunun cevabı hem güvenlik hem de verimlilik olacaktır.

Kış lastiği neden önemli anladıktan sonra, gelelim kış lastiği alırken dikkat edilmesi gerekenlere…

ÜRETİCİNİZİN ÖNERİSİNE KULAK VERİN

Birçok marka ve model lastik arasından doğru seçimi yapabilmeniz için otomobil üreticinizin önerisine kulak vermenizde yarar vardır. Lastik ölçüsü söz konusu olduğunda da üreticinizin önerisi önemlidir. Bu bilgileri almak için aynı zamanda aracınızın kullanım kılavuzundan, aracınızın genellikle ön iç kapısında bulunan yazılardan ya da aracınızın yetkili servisinden faydalanabilirsiniz.

LASTİK TESTLERİNİ DİKKATE ALIN

Tarafsız kuruluşlar tarafından yapılan lastik testleri, doğru karar vermenizi kolaylaştıracaktır. Aklınızda almak istediğiniz bir lastik varsa, ilgili lastiğin testten aldığı sonuca bakabilirsiniz. Hangi lastiği almak istediğinize dair hiçbir fikriniz yoksa da karar vermek için bu testlerde yer alan listeden yararlanabilirsiniz.

ALACAĞINIZ LASTİKTE KIŞ LASTİĞİ İŞARETİ OLUP OLMADIĞINA BAKIN

Kış lastiği alırken almayı düşündüğünüz lastiğin üzerinde kış lastiği işaretinin olup olmadığına mutlaka bakmalısınız. Bununla beraber, kış lastiği seçimi yaparken yaşadığınız bölgenin iklim koşullarını da göz önünde bulundurmanızda fayda olacaktır. Dikkate almanız gereken bir diğer konu da, kış lastiğinin derinliğidir. Güvenlik için dış derinlik 3 mm üzerinde olmalıdır.

YAKIT TASARRUFLU VE UZUN ÖMÜRLÜ LASTİĞİ TERCİH EDİN

Yakıt tasarrufu konusu, hem yaz lastiği hem de kış lastiği için geçerli olan bir konudur. Hangi lastiğin yakıt tasarruflu olduğunu anlamanın yolu, lastik etiketlerinde bulunan ve yakıt verimliliğini gösteren harf notlarına bakmaktır. A harfi yakıt verimliliğinin en üst düzeyde olduğunu belirtirken, yakıt verimliliği düştükçe harfler B, C vb. olmak üzere sıralanır. Alacağınız lastiğin uzun ömürlü olması da dikkat etmeniz gerekenler arasındadır.

ÜRETİM YILINI GÖZ ÖNÜNDE BULUNDURUN VE GARANTİ ŞARTLARINI İNCELEYİN

Almayı düşündüğünüz kış lastiğinin üretim yılını kontrol etmeli ve son 5 yıl içinde üretilmiş lastikleri tercih etmelisiniz. Alacağınız kış lastiğinin garanti şartlarının da bakmanız gerekenler arasında olduğunu unutmamalısınız.