Unutkanlık başlıca B12 eksikliği belirtilerindendir. İkinci olarak saç dökülmesi durumunda bireylerin aklına ilk olarak B12 eksikliği gelmektedir.

B 12 eksikliğinin belirtileri

Yine, yorgunluk, halsizlik, güçsüzlük, ruh halindeki bozukluk; özellikle depresyon ve aşırı sinirlilik, dikkat eksikliği, odaklanmakta güçlük, üşüme, kalp çarpıntısı, uzuvlarda uyuşmalar, pürüssüz dil( dil üzerindeki noktacıkların yok olmaya başlaması), ağız yaraları, cilt kuruluğu, kilo kaybı başlıca B12 eksikliğinin belirtileridir.

Aslında bu eksiklik herkes de farklı belirtiler gösterebilir bu yüzden tüm belirtileri taşımayı beklemeden bir an önce kan tahlili verip bir beslenme uzmanına başvurmayı ihmal etmemelisiniz.

B 12 eksikliğini gideren besinler

B 12’in 400 altındaysa biran önce müdahale etsen iyi olur. Özellikle bu besinleri öğünlerinde bulundurmanız çok önemli;

-Somon

-Peynir

-Sığır eti

-Uskumru

-Dana ciğer

-Tavuk

-Ton balığı

Kola değil zehir! Zararı tahmin ettiğinizden daha büyük Kola değil zehir! Zararı tahmin ettiğinizden daha büyük

-İstiridye

-Kuzu ciğer

-Yumurta sarısı

Besin ve takviyeler işe yaramıyorsa ne yapmalıyız?

Bu besinleri yeteri kadar tüketemiyor veya vegan ve vejeteryan iseniz eczaneden bir B12 takviyesi temin edip sabah aç karnınıza tüketmenizde iyi bir tercih.

Tüm bu besinleri ve takviyeleri kullanmana rağmen B12 seviyeniz yükselmiyorsa emilim problemi yaşıyor olabilirsiniz. Bu problem içinde dil altı formunda bir takviye kullanmalısınız.

Editör: Merve Kiraz