İbn-i Sina dünyaya yaydığı şifa kaynağı bilgiler ile hala araştırmalara konu olmakta. Her verdiği bilginin doğruluğu netçe onaylanan İbn-i Sina  kitabında öyle bir iksirden bahsediyor ki bu bilgi birçok derdinizin devası niteliğinde.

Peki İbni Sina özellikle elma sirkesini neden önerdi hep birlikte göz atalım;

Özellikle Sindirim sisteminde problem yaşayanlar ve de zayıflamak isteyenler için önerilen elma sirkesi, doğal sağlık için tercih edilen en popüler sirke türü. Birçoğu bilimsel kanıtlarla desteklenen çok sayıda faydası vardır. Elma sirkesinin faydaları arasında; kilo vermeyi hızlandırma, kolesterolü düşürme, enfeksiyonlarla savaşma, kan şekeri kontrolü ve şeker hastalığının diğer belirtilerini yatıştırma gibi önemli yararlar sayılabilir.

Uzmanlar da elma sirkesi, çorba kaşığı başına sadece üç kalori içerir. İçinde çok fazla vitamin veya mineral yoktur. Sadece az miktarda potasyum bulunur. Kaliteli bir elma sirkesi yapısında ayrıca bazı amino asitler ve antioksidan maddeler de barındırır. “ diyerek şu bilgileri aktarıyor;

Elma Sirkesinin Faydaları Nelerdir? 

Elma sirkesinin şimdiye kadar tespit edilmiş olan en önemli faydası tip 2 diyabetli hastalarda belirtilerin kontrol altına alınmasındaki etkileridir. Tip 2 diyabet, vücut dokularının insüline direnç göstermesi ya da vücutta insülin üretilememesi nedeniyle kan şekeri seviyelerinin yükselmesi ile seyreden bir hastalıktır. Hastalığın tedavisinde temel amaç kan şekeri seviyelerini normal aralıkta tutmaktır. Bunu yapmanın en etkili yolu, işlenmiş şekerlerden kaçınmaktan geçer. Elma sirkesi de kan şekerini düşürmede güçlü bir etkiye sahiptir. Sirkenin kan şekeri ve insülin seviyeleri için çok sayıda faydası olduğu çalışmalarda gösterilmiştir. Yüksek karbonhidratlı bir yemek sırasında tüketildiğinde, dokuların insülin duyarlılığını %19 ila 34 oranında arttırdığı ve kan şekeri düzeyini belirgin şekilde düşürdüğü tespit edilmiştir. Bu nedenlerden dolayı sirke; şeker hastaları, gizli şekeri olanlar ve kan şekeri seviyelerini düşük tutmak isteyen kişiler için yararlıdır. Şeker hastalığı olan kişi kullandığı ilaç miktarını sirke tüketerek azaltabilir. 

Şaşırtıcı bir şekilde, araştırmalar ayrıca sirkenin kilo vermeye yardımcı olabileceğini de göstermiştir. Sirke, tokluk hissini arttırarak kişinin daha az kalori almasına yardımcı olur. Örneğin yüksek karbonhidratlı bir yemekle birlikte sirke tüketilirse, doygunluk hissi artar ve günün geri kalanında 200-275 daha az kalori tüketilir. Aşırı kilolu 175 kişiyle yapılan ve 3 ay süren bir çalışmayla, günlük tüketilen elma sirkesinin miktarı ile orantılı olarak, göbek bölgesi yağlarını eritmeye yardımcı olduğu ve kilo vermeyi hızlandırdığı gösterilmiştir. Çalışmaya katılanlardan;

Günlük 15 ml (1 yemek kaşığı) elma sirkesi tüketenler ortalama 1.2 kilogram kaybederken

30 ml (2 yemek kaşığı) tüketenler 1,7 kilogram kaybetmiştir. 

Sirkenin düzenli tüketimi kan trigliseritlerini, kolesterolü ve kan basıncını düşürür. Böylece, kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riskinde azalma görülür. Sirke bazı kanser türlerinde kanser hücrelerinin büyümesini yavaşlatabilir ve tümörleri küçültebilir.

Elma sirkesi, bakteriler de dahil olmak üzere bazı mikroorganizmaların etkisiz hale getirilmesine yardımcı olur. Geleneksel olarak tırnak mantarı, saç biti, siğil ve kulak enfeksiyonlarının tedavisinde kullanılmıştır. Modern tıbbın babası olan Hipokrat, iki bin yıl önce yara temizliği için sirke kullanmıştır. Sirke ayrıca bir gıda koruyucu olarak da kullanılır. Yapılan araştırmalar bakterilerin (E. coli gibi) gıdada üremesini engelleyerek yiyecek maddesinin bozulmasını engellediğini göstermektedir. Bu nedenle bazı yiyecekleri korumak ve bir süre bozulmadan saklamak için doğal bir yol arayanlar elma sirkesi kullanabilirler. 

 Daha detaya inelim;

 Kan Şekerini Düşürebilir

Elma sirkesinin faydaları ile ilgili en yaygın inanış; kan şekerinin kontrolünün sağlanması ve diyabetin önlenmesinde yardımcı olmasıdır. Yemekten sonra elma sirkesi tüketmenin kan şekerini düşürdüğü iddia edilir. Bu da tip 2 diyabetli ve prediyabetli kişilere destek olabilir. Ancak elma sirkesinin tek başına kan şekerini düşürmesini beklemeyin. Diyabeti önlemek ve kan şekerinizi dengede tutmak için doğru bir diyet yapmanız gerekir. Elma sirkesi bir diyabet tedavisindeki hiçbir ilacın yerine geçemez. Diyabet tedavisinde yardımcı bir rol üstlenebilir.

 Kalp Sağlığını Destekler

Elma sirkesinin, atardamarlarda yağ oluşmasına neden olan trigliseridleri düşürücü etkisi olabilir. Ayrıca elma sirkesi, kötü kolesterolü (LDL) nötrolize etmeye yardımcı olabilen pektin adlı bir lif içerir. Ancak elma sirkesi içerek kolesterolünüzü düşüreceğiniz yanılgısına düşmeyin.

 Bağışıklık Sistemini Korur

Elma sirkesindeki dost bakteriler, enfeksiyonlardan korunarak bağışıklık sistemini güçlü kılar. Ayrıca sağlıklı bakteriler, hastalandığınızda da çabuk iyileşmenizi sağlar. Elma sirkesinin vücudumuzdaki patojenlerle savaşabileceği düşünülür.

Kilo Vermeye Yardımcıdır

Kilo vermek isteyen kişiler için elma sirkesi iyi bir yardımcı olabilir. Ama elma sirkesi içerek kilo vereceğinizi düşünmeyin. Uyguladığınız sağlıklı bir diyete elma sirkesi ekleyebilirsiniz. Ancak kilo verme fikriyle elma sirkesini direkt içmeyin. Salatalarınıza ya da bazı yemeklerinize ilave edebilirsiniz.

 Elma Sirkesi Mideye İyi Gelir mi?

Sabah kahvaltısı kesinlikle yapmayın!!! Sabah kahvaltısı kesinlikle yapmayın!!!

Pastörize edilmemiş elma sirkesi, diğer probiyotikler gibi sindirim sisteminizin düzgün çalışmasını sağlayan bağırsak dostu bakteriler içerir. Bu da hazımsızlık gibi sorunları olan kişiler için rahatlatıcı olabilir. Yine gastroözofagial reflü hastalığı ataklarını yatıştırdığı iddiası da elma sirkesinin faydalı olarak nitelendirilmesini sağlar. Ancak asitli yapısı nedeniyle elma sirkesi içmek sakıncalı kabul edilir. Hatta bazı araştırmalar, reflü, ülser veya diğer mide rahatsızlıklarını kötüleştirdiği yönündedir.

 Elma Sirkesinin Cilde Faydaları

Antibakteriyel ve antifungal özelliği sayesinde, elma sirkesi daha sağlıklı bir cilt ve tırnaklar için doğal bir ilaç görevi görür. Elma sirkesinin cilde faydaları sert, çatlamış topuklar ve ayak mantarları üzerindeki etkilerinden anlaşılabilir. Elma sirkesi, kuruyan cildi yumuşatabilir.

 Elma Sirkesinin Saça Faydaları

Elma sirkesinin saça faydaları özellikle kuru saçlarda görülebilir. Kuru, kırılgan saçlarınız veya kaşıntılı

bir saç deriniz varsa, birkaç damla elma sirkesi faydalı olabilir. Saç ve cildimizin pH değeri 5.5 civarındadır ve asidiktir. Normal saç tipi ürünleri alkalidir ve saçların kurumasına sebep olur. Şampuan sonra da kullanabileceğiniz elma sirkesi, saçınızın pH dengesini korumaya yardımcı olur. Bunun yanı sıra, elma sirkesi saçlarda kepek oluşmasını da engelleyebilir. Zira elma sirkesinin mantar önleyici özellikleri sayesinde yağ birikemez ve malassezia gibi maya mantarı oluşamaz. Ayrıca saç sağlığı konusunda ayrıca yıllardır yanlış bir inanış kulaktan kulağa dolanır. Elma sirkesi, saç biti ve ‘sirke’ olarak bilinen yavrularının yok edilmesinde ilaç olarak kullanılır. Ancak bu doğru değildir. Bit ile mücadele için bir doktora danışmak ve eczaneden alınan bir ilaçla tedavi olmak gerekir. Zira saç biti, insan üzerinde yaşayan ve kanıyla beslenenen bir parazittir ve tedavi edilmelidir.

Elma Sirkesinin Yüze Faydaları

Cildin pH’ını dengelemede yardımcı olurken pürüzsüz ve yumuşak bir yapısı oluşmasına zemin hazırlar. Doktorunuzun kontrolünde yüzünüze uygulayacağınız elma sirkesi, peeling etkisi yaratabilir.

Kaynak; www.acibadem.com.tr- www.medicalpark.com.tr

Editör: Merve Kiraz