Güçlü bir potasyum kaynağı olan kavun, özellikle yaz aylarında sıkça tüketiliyor. Karpuzla aynı aileden gelen kavunun dünyada kantalup, galya, hami, Charentais gibi pek çok türü var. Türkiye’de ise daha çok Hasanbey, Kırkağaç (Altınbaş), yuva, Van, topatan, Mollaköy, ballı, Casaba ve galya türleri yaygın.

KAVUNUN FAYDALARI NELERDİR

Su kaybını önlemeye yardımcı olur

Bir fincan kavunda yaklaşık 155 gram su bulunuyor. Özellikle yazın terleme ile kaybedilen suyun yerine konması için karpuz ideal bir öğün olabilir.

Kalp sağlığını destekler

Kavun tansiyon dengelenmesi açısından önemli bir meyve türü. Bu da kalp sağlığınızı destekler.

Cildi yeniler

C vitamini içeren kavun, cilt onarımı için önemli olan kolajen oluşumunu destekle. Ayrıca bu durum sizi güneşin zararlı ışınlarından da korur.

Saçları besler

Kavun içerdiği A vitamini sayesinde saç sağlığınızı önemli açıdan etkiler. Daha canlı ve parlak saçlar için kavun tüketebilirsiniz.

Gözleri korur

Zamanla ciddi görme sorunları yaratan katarakt gibi hastalıklara karşı kavun, beta-karoten lutein ve zeaksantin gibi antioksidanlar içerir. Bu antioksidanlar görmeyi korur ve çevresel hasarlara karşı etkileri azaltır.

Bağırsaklara iyi gelir

Lif içeriği sayesinde kavun, bağırsak hareketlerini düzenlemede önemli rol oynar. Yüksek su içeriği de yine lif içeriği gibi bağırsaklara iyi gelir. Kabızlık gibi sorunları olan kişileri oldukça mutlu eder.

Kemikleri Güçlendirebilir

Damarları tıkıyor, beyni eritiyor: Her mutfakta kullanılıyor Damarları tıkıyor, beyni eritiyor: Her mutfakta kullanılıyor

Dişler de dahil kemikleriniz için kalsiyum önemli bir mineraldir. Kavun kalsiyum zengini bir meyvedir. Anti-inflamatuvar olan bu meyve, artrit gibi iltihaplı hastalıklar ve osteoporoz gibi hastalıklar için başa çıkmada kemikleri güçlendirir.

Ciğerlerinizi Tazeler

Düzenli A vitamini tüketmek, vücudunuzu yeniler. Vücudunuzda zamanla sigara, zararlı maddeler gibi nedenlerle A vitamini azalır. Bu da ciğerlerinizi zayıflatmada bir etkendir. Ciğerlerinizi daima genç tutmak nefes almanızı da iyileştirir. Kavundaki A vitamini, özellikle nefes darlığı çekenler için yardımcı bir besin olabilir.

Kavun Sakinleştirir

Kavunun yine potasyum içeriği, vücutta sakinleştirici bir etki yaratır. Stres giderici bir besin olarak nitelendirilen kavun, odaklamayı kolaylaştırır.

DİYABETİ OLANLAR İÇİN PORSİYON ÖLÇÜSÜ ŞART

Diyabet hastaları kavun tüketirken dikkatli olmalı. Kavunun şeker oranının yüksek olduğunu unutmamalıdır. Bu yüzden porsiyona dikkat etmek gerekir.

Ayrıca tek başına alerjik olmasa da kronik hastalar dikkatli tüketmelidir.

HAMİLELİKTE KAVUN ZARARLI MI?

Hamile kadınlar özellikle bu dönemlerinde yedikleri besinler bebeğin sağlıklı gelişimini de destekleyeceği için besinlerine çok özen gösterirler.

Kavun meyvesi hamile kadınlar için oldukça faydalı bir besindir. Ayrıca ilk aylarında tüketilir ise meydana gelen mide bulantıları azalacaktır.

Editör: Yasemin Dülgeroglu