Vücudumuzda kan taşıyan en büyük damar Aort damarıdır. Kalpten çıkaran Aort daması göğüs ve karın boşluğuna uzanır ve buradaki diğer damalara kan pompalanmasına yardımcı olur. Büyük bir damar olması nedeni ile kan pompalanması sırasında diğer damarlara göre daha büyük etki gösterir. 

Özellikle zayıf insanlarda Aort damarının karın bölgesindeki atışı daha net görülür. Hatta damar atış sesleri de duyulabilir. Görülen bu durumda şüphelenecek herhangi bir durum yoktur. Çünkü damarın atması ve sırt üstü yatıldığında atışın görülmesi normaldir. Bu özellikle spor yapmayan kişilerde daha net görülür. Karın atmasının yanı sıra bazı belirtiler görülürse doktora başvurulması çok önemlidir. Bu belirtilerin başında mide bulantısı, karın ağrısı gelmektedir. Yaşanılan bu sorunlarla birlikte atmanın görülmesi araştırılması gereken bir konudur. 

Aort Anevrizması

Aort Anevrizması denilen duruma Aort balonlaşması da denilmektedir. Vücudumuza kan dolaşımı için büyük öneme sahip olan Aort damarının zayıflamasından dolayı şişmeler oluşabilir. Anevrizma küçük boyutlarda birçok yerde bulunabilmektedir. Ancak Aort damarında kan sızıntılarının olması çok ciddi sonuçlara yol açabilmektedir. Anevrizmalar ise gittikçe genişleyebilmektedir. Genişleme büyüdükçe damarın patlama riski de oldukça yükselir. Böyle bir durumlar karşılaşılması durumunda acil tedaviye ihtiyaç vardır.

Aort Anevrizması Belirtileri Nelerdir?

Anevrizma Aort damasının her bölgesinde oluşma ihtimali vardır. En çok karın bölgesinde görülmektedir. Göğüs içinde oluşan türü de olmasının yanı sıra küçük boyutlardan başlar ve yavaş ilerleyerek boyutu büyür. Çoğu zaman bir belirti vermez. İnsanların hiçbir şikayeti olmadığı içinde tespit edilmesi zordur. Ancak zaman içerisinde büyümesi ve yayılması nedeni ile bazı belirtileri de beraberinde getirir. Karın bölgesinde şişkinlik ve karın atmasında artış, karın bölgesinde hassasiyet ve ağrılar en önemli belirtiler arasındadır.

Hastalıktan korunmanın en önemli faktörleri ise yüksek tansiyondan korunmaktır. Eğer yüksek tansiyona sahipseniz bu konuda gerekli tedavileri olması çok önemlidir. Sigara kullanmak ve yüksek kolesterole sahip olmakta hastalığın oluşumuna neden olmaktadır. Özellikle yağlanmadan uzak durmak için spor yapmak oldukça faydalı olacaktır.

Aort Anevrizması Tedavisi Nasıl Yapılır?

Tedavi olarak genel olarak izleme yapılır. Eğer çok ciddi boyutlarda değilse belirli aralıklar ile tetkikler yapılarak hastalığın durumu seyredilir. İlerlememesi içinde az yağlı beslenme, kolesterol seviyesinin kontrol edilmesi, sigara veya alkol kullanılmaması sağlanır. Gerektiği durumlarda cerrahi operasyonlar da yapılabilmektedir.

Sadece 1 gecede bağırsakları boşaltıyor! Sadece 1 gecede bağırsakları boşaltıyor!

Son yıllarda geliştirilen endovasküler cerrahi ile de tedavi edilebilmektedir. Burada hastalığın seviyesi önemlidir.

Mide Atması Neden Oluşur?

Karın atması yaşayanlar genel olarak midenin de attığını zannederler. Mide atması nadir olarak görülse de karşılaşılan vakalar arasındadır. Mide atması genel olarak tüketilen besinler nedeni ile oluşan bir durumdur. Tüketilen gıdalar sonrasında midede kalp atması gibi hareketler görülebilir. Genel olarak bu durum geçicidir ve herhangi bir sorun teşkil etmez. Bu durumu tetikleyen bir diğer neden ise psikolojik etkenlerdir. Stres, endişe midede gaz oluşmasını tetikler ve atma oluşumuna neden olabilir.

Ağır eşyalar kaldırma gibi durumlarda göbek düşmesi de yaşanabilir. Böyle durumlarda da midede atmalar görülebilmektedir.

Dik durmada zorluk, midenin kalp gibi atması, bu bölgede ağrı, dikkatte azalma ve baş dönmesi gibi durumlarda doktora başvurulmalıdır. İç hastalıklar bölümüne gidilebileceği gibi yapılan fiziki tedaviler sonrasında eğer varsa psikolojik sorunlar üzerinde de durulmasında büyük fayda vardır.

Editör: Saliha Kara