Karbonmonoksit zehirlenmesi, kokusuz ve renksiz olan karbonmonoksit gazının solunması sonucu meydana gelir ve hayatı tehdit eden ciddi durumlar arasında yer alır. Karbonmonoksit gazı mavi renkte ve oldukça zehirli bir gaz türüdür. Karbonmonoksit gazı tatsız, kokusuz ve renksiz bir gaz olması nedeniyle herhangi bir rahatsızlık hissi vermez. Bu yüzden kişiler karbonmonoksit zehirlenmesi yaşadıklarını fark etmezler, bu nedenle karbonmonoksit zehirlenmelerinde ölüm oranları son derece yüksektir.

Karbonmonoksit gazı, karbon içeren yakıtların odun, kömür, doğalgaz gibi yanması sırasında ortamda yetersiz oksijen varsa oluşur. Yanmanın olduğu yerde yeterli havalandırma ve menfez yoksa karbonmonoksit gazı oluşarak zehirlenmeye neden olur.

Sonbahar geldi hastalık sezonu açıldı: Peki nasıl korunacağız Sonbahar geldi hastalık sezonu açıldı: Peki nasıl korunacağız

Karbonmonoksit zehirlenmesi yaşayan bir kişi öncelikle derhal bulunduğu alandan dışarı çıkarılmalıdır. Eğer kişinin solunumu durmuşsa öncelikle suni tenefüs yapılmalı ardından 112 acil servis aranıp yardım istenmelidir.

Editör: Adem Küçükkaya