GENEL

Kara leyleklerin yuvası bu kanyon

Elazığ’ın Karaleylek Kanyonu oldukça ilgi çeken bir doğa harikası olarak varlığını sürdürüyor

Abone Ol

Elazığ’ın dik yamaçlı kanyonu doğal oluşumları içerisinde barındıran ve oldukça ilgi çekici bir oluşum. Özellikle oyularak yapılmış olan merdivenleri ile turistleri bölgeye çekmeyi başarıyor. Ayrıca  öyle bir mağarası mevcut ki içerisinde tavandan akan tatlı su kaynağı bile bulunuyor.

Bu doğa harikası alanda Kara Leylekler yuva yaptıkları için ismi Karaleylek Kanyonu olarak adlandırılmış. Kumlutarla köyü sınırları içerisinde ve köy merkezine  3 km uzaklıkta olan alana teknelerle ulaşım sağlanmakta. Kanyonları ile oldukça meşhur ülkemizde dikkat çeken kanyonlardan olan Karaleyleğ’e daha derinlemesine bir göz atalım;

Kanyon, Elazığ’ın Baskil ilçesi Kumlutarla köyü sınırları içerisinde,  Fırat Nehri kıyısında bulunmakta. Kanyondaki doğa harikası mağara ve kayalık alanlar, dünyada sayılarının 10-15 bin çift olduğu tahmin edilen “Kara Leylek”  göçmen kuşlarının bir kısmına yaz aylarında ev sahipliği yapmakta. Kanyon adını, bu doğal alanda yuva yapan Kara Leylek kuşlarından almakta. Kumlutarla köyünün 2 km kuzeyinden başlayan Kanyon, Fırat Nehri boyunca yaklaşık 3 km boyunca uzamaktadır. Tektonik hareketlere bağlı olarak yükselen bu alan  Malatya havzasının çökmesinin de etkisiyle Fırat Nehri’nin derine aşındırmasına bağlı olarak oluşmuş. Sahadaki tektonik yükselmenin ve akarsuyun derine aşındırmasının hızlı gerçekleşmesi ve bölgedeki hakim kayaç ve tabaka yapısının uygunluğuna da bağlı olarak dik yamaçlar halinde bir kanyon özelliği kazanmasını sağlamış. Karaleylek Kanyonu’nun dik yamaçlarında oluşan mağara sistemleri daha çok buradaki kayaç ve tabaka yapısının kolay aşınımına bağlı doğal mağara oluşumlarıdır. Ancak bu mağara oluşumlarının tarih içerisinde insanlar tarafından yoğun olarak kullanıldığı görülmektedir. Bu mağara yerleşmelerinden Fırat Vadisi’ne inen kayalara oyularak yapılmış merdiven sistemleri bu yerleşmenin göstergesidir.

Karaleylek Kanyonu’nda mağaraların ağız kısımları genellikle Fırat Nehri’ne dönüktür. Bu mağaraların en önemlisi ise  Tepesidelik Mağarası’dır. Mağaranın tepe kısmındaki orta bölümün çökmesi ile  giriş kısmı doğal bir köprü oluşturmuştur. Mağara içerisinde tavandan akan bir tatlı su kaynağı da mevcuttur.
Kanyona ulaşım Fırat Nehri üzerinden  teknelerle sağlanmaktadır. Ayrıca Baskil ilçe merkezinden 45 km uzaklıktaki  Kumlutarla köyünden yaklaşık 15 - 20 dakika yürüyerek  bu kanyonun üst sırt tarafına ulaşılabilir.

Yolunuz Elazığ’a düşerse bu doğa harikası alanı keşfetmeden geçmemenizi tavsiye ederiz.