Van’ın Tuşba ilçesinde 5 yıl önce Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) desteğiyle kurulan mantar üretim tesisi, hem bölge ekonomisine katkı sağlıyor hem de çevre dostu üretim yöntemleriyle dikkat çekiyor. Girişimci Kubilay Çağrı Gidersu tarafından 2019 yılında kurulan ve tamamen kadın çalışanlardan oluşan bu tesis, organik ve sürdürülebilir tarım uygulamalarıyla her gün 3 ton mantar üretiyor.

Atmaca Mahallesi’nde, "Memba Mantar" adıyla faaliyet gösteren tesis, 25 bin metrekarelik alanda 63 kadın istihdam ediyor. Tesiste kullanılan son teknoloji cihazlarla, zirai ve kimyasal ilaçlar olmadan mantar yetiştiriliyor. Bu ürünler, 48 farklı kente gönderilerek zincir marketlere dağıtılıyor. Tesisin çatıya kurulan güneş enerjisi panelleriyle kendi enerjisini üretiyor ve yapay iklimlendirme sistemi sayesinde 24 saat üretim yapılabiliyor.

Van’da "Uzaktan Hasta Değerlendirme" Uygulaması Başarıyla Devam Ediyor Van’da "Uzaktan Hasta Değerlendirme" Uygulaması Başarıyla Devam Ediyor

Gidersu, tesisin Avrupa standartlarında olduğunu ve üretim sürecinde kullanılan teknolojilerle dünyadaki en ileri tarım yöntemlerinin uygulandığını vurguladı. "Neredeyse insan eli değmeden üretim yapıyoruz" diyen Gidersu, tesisin, toprak ve gübreyi yeniden tarıma kazandırarak örnek bir proje haline geldiğini belirtti.

Kadın istihdamının ön planda olduğu tesisin üretim müdürü İsmail Gidersu ise, “Türkiye’nin en büyük entegre tesislerinden biri olduk. İlk kurulduğumuzda günlük 1 ton üretim yapıyorduk, şimdi bu rakam 3 tona çıktı” dedi. Tesiste çalışan kadınlar da, iş sahibi oldukları için memnuniyetlerini dile getirerek, "Kadınlar burada kazandıklarıyla ailelerine katkı sağlıyor" ifadelerini kullandılar.

Van’daki bu tesis, sadece ekonomik katkı sağlamakla kalmıyor, aynı zamanda sürdürülebilir tarımın örneklerinden biri haline gelerek çevre dostu üretim anlayışını da yaygınlaştırıyor.

Kaynak: aavideo