KÜLTÜR-SANAT

İlber Ortaylı’dan iş, dostluk, aşk, evlilik, çocuk, yatırım konularında tavsiyeler

Türk tarihçi, akademisyen ve yazar İlber Ortaylı yine birbirinden önemli kulağa küpe olacak nasihatler de bulundu.

Abone Ol

İş, dostluk, aşk, evlilik, çocuk, yatırım konularında bakın İlber hoca neler düşünüyor.

İş: Sevmiyorsanız hemen bırakın. Bir müddet sonra kafayı yersin.

Dostluk: Birlikte güldüğünüz ve üzüldüğünüz kişileri dost olarak seçin. Çünkü insan ancak dostlarıyla ayakta kalır. Dostunuz yoksa bedbaht bir insansınız demektir, geçmiş olsun. İnsan kardeşine karşı nasıl sorumluysa, zor zamanda dostuna karşı da öyle sorumludur. İnsanın insana sahip çıkmasından daha kıymetli şey az bulunur.

Aşk: Bize bir ideal öğretilmiş ama herkes en yoğun haliyle yaşamıyor, çünkü devam eden aşk bir Piyango gibidir. Zamanla silineni çoktur ama onu bulamayanlar da herhalde yaşamlarına devam ediyor, bir yere girip oturuyorlar, bilemem.

Evlilik: Şart değil. İnsanlar sürükleniyor... Ama bir devir geliyor, kendi de bıkıyor. Bunu insanlar çok büyütüyorlar. Bence evliliğin iyi veya kötü gitmesi senin algılamana bağlıdır. Algılamana hitap etmeyen evliliğin çözülmesi icap eder.

Çocuk: Türkler maalesef çocuklarıyla uğraşmayı bilmiyor. Yeni nesil daha iyidir diyordum ama o bile sınırlı. Çocuğuna zaman ayıracaksın. Bu kendi laklakından daha önemlidir. “Bu da hayat mı” diyorsan yapmazsın. Bu kadar kalabalığın içine madem katılıyorsun, çoğalıyorsun, düşüneceksin. Orman hayvanı değilsin neticede.

Yatırım: Ben yatırım yapmayı bilmem, ama şunu parası pulu olan insanlara tavsiye ediyorum: Türkiye’de tarımı desteklemek bir görevdir. Tabiatla uğraşmak iyidir; şehirde beton alacağınıza kır evi alırsınız, zeytinlik alırsınız. Orada yetiştirdiğin zeytinyağı hem sizi mutlu eder hem de fakir fukarayı.