GÜNDEM

İnsanlığın utancı; Hiroşima trajedisi

Hiroşima trajedisi nedir? Dünyanın ilk atom bombası atılan Japonya’nın Hiroşima kentinde ne oldu. İşte insanlığın utanç trajedisi...

Abone Ol

78 yıl önce Japonya’nın Hiroşima kentinde bir katliam gerçekleşti. İkinci Dünya Savaşı’nın Pasifik muharebelerinde Amerika Birleşik Devletleri (ABD) 6 Ağustos’ta Japonya’nın Hiroşima şehrine atom bombası attı.

3 çeyrek asır önce bugün Hiroşima’ya atılan atom bombası kentin yüzde 70’ini yok etti.

Bomba, 6 Ağustos 1945'te yerel saatle 08:15'te Enola Gay isimli B-29 bombardıman uçağından atıldı. Enola Gay'deki 12 kişiden sadece 3'ü Hiroşima'ya olan görevlerinin gerçek amacını biliyordu.

Patlama 600 metre yüksekliğinde gerçekleşti. Bomba, üç gün sonra bir vadide yer alan Nagasaki'ye atılacak olan diğer atom bombası Fat Man'e kıyasla daha güçsüz olmasına rağmen, Hiroşima'nın düz alanda olması sebebiyle daha güçlü etki yaptı. 

Dünyada ilk kez atom bombası kullanan ülke olarak tarihteki yerini alan ABD'nin bu saldırılarında en az 140 bin kişi hayatını kaybetti. Japonlar ise iki şehirdeki ölümlerin 500 bine yakın olduğunu açıkladı.

Tarihte, bombanın patlayıcı gücü 18 kiloton TNT eşdeğeri olarak hesaplandı. Hiroşima, dünya tarihine nükleer saldırıya maruz kalan ilk şehir olarak geçti.

ABD başlangıçta atom bombalarının herhangi bir kalıcı radyoaktiviteye neden olduğunu reddetti ve bu tür iddiaları Japon propagandası olarak nitelendirdi.

Hiroşima'daki  patlamanın şiddetini en iyi anlatan örnek, patlama esnasında insan ve nesnelerin gölgelerini bulundukları yere kalıcı olarak iz bırakması oldu.

Hiroşima trajedisi insanlığın utancı olarak tarihe iz bıraktı.