Uzmanlar, beyin kanamasından inmeye, kalp yetmezliğinden kalp krizine, böbrek yetmezliğinden kalıcı görme kaybına kadar pek çok sağlık sorununun sebebi olan yüksek tansiyonla ilgili doğru bilinen yanlışlar olduğunu söylüyor.

Çocuklarda boy artışı için en etkili besin hangisi? Çocuklarda boy artışı için en etkili besin hangisi?

Toplumda tansiyon yüksekliği yaygın olarak biliniyor. Beyin kanamalarının en büyük sebebi tansiyon yüksekliği veya hipertansiyon hastalığıdır. Tansiyon yüksekliğine bağlı olarak beyindeki basıncın ani artması sonucu beyin damarlarının yırtılması meydana gelir ve bu çoğunlukla ölümle sonuçlanabilir.
Ebeveynlerde ya da yakın akrabalarda yüksek tansiyon varsa, kişide de görülme ihtimali de yüksektir. Ancak yaşam tarzı değişiklikleri, düzenli kontroller, doğru takip ve tedavi ile ailesinde yüksek tansiyon geçmişi olan pek çok kişinin tansiyondan korunmasını sağlayabiliyor.

-Vücut ağırlığınızı dengede tutmak, kilo almamak için az şekerli besinleri tercih edin, çay şekeri gibi rafine şekerleri mümkün olduğunca az tüketin, tatlılar ve şekerli içeceklerin tüketimini sınırlandırın.

-Tuz ve sodyum alımını kısıtlayın. Sodyum alımı 1.5 - 2.5 gr arasında olmalıdır. Ayrıca tuz oranı düşük yağsız veya az yağlı süt ve süt ürünlerini tüketin.

-Kullandığınız yağ türüne dikkat edin ve doymamış yağ asidinden zengin bitkisel sıvı yağları  tercih edin.

-Posa tüketimini arttırın. Haftada her gün 4-6 porsiyon çeşitli taze sebze ve meyve yiyin. Kuru fasulye, nohut, mercimek vb. kuru baklagillerin tüketimine özen gösterin.

-Alkol tüketimini azaltın. Alkol alımı kan basıncının yükselmesine neden olur.

 Hipertansiyon pek çok hastalık için bir risk faktörüdür!

-İdeal ağırlığınızı koruyun.

-Düzenli fiziksel aktivite yapın.

-Sigara içmeyin.

-Beslenmenize dikkat edin.

-Stresden mümkün olduğunca uzak durun.

-Düzenli olarak sağlık kontrollerinizi yaptırın

Editör: Adem Küçükkaya