Sağlıklı, Glutensiz mercimek ekmeği tarifi Sağlıklı, Glutensiz mercimek ekmeği tarifi

Hıçkırık, diyaframın istemsiz kasılması durumu olarak tanımlanıyor. Çeşitli hastalıklarla ilişkilendirilmiş olsa da genellikle zararlı değil. Ancak uzun süren hıçkırıklar için uzman desteği almak gerekebilir. Peki, hıçkırık neden olur, nasıl geçer? Hıçkırık mide büyütür mü? İşte uzun süren hıçkırığın nedenleri...

HIÇKIRIK NEDEN OLUR?

Hızlı bir şekilde çok fazla yemek, aniden çok alkol almak, fazla hava yutmak, sıcak ve soğuk içeceklerin karışmasıyla mide ısısının aniden değişmesi gibi durumlarda hıçkırık oluşur. Gülerken içimize ani olarak hava çekmemiz nedeniyle hava çok hızlı bir şekilde gırtlak kapağına doğru ilerler ve diyaframla ilgili sinirleri uyarır. Bu da hıçkırığı başlatır.

 HIÇKIRIK MİDE BÜYÜTÜR MÜ?

Uzmanlar hıçkırığın başlamasının pek çok farklı sebebi olabileceğini belirtiyor. Ayrıca uzmanlar hıçkırık sebebiyle mideyle yemek borusu arasındaki asit hareketleri doğabileceğine ve bundan dolayı büyüme olabileceğine dikkat çekiyor.

HIÇKIRIK NASIL GEÇER?

Aç karnına birkaç karanfil çiğnemek hıçkırığı geçirebilir. Ayrıca kese kâğıdına soluyarak karbondioksiti alırız, bu şekilde de hıçkırığı azaltabilirsiniz. Yine nefesini tutma, soğuk su içme, limon ve toz şeker yemek, küçük dili kaşık yardımıyla yukarı kaldırma hıçkırık geçmesine yardımcı olabilir. Ancak hıçkırığın uzun sürmesi veya tekrarlaması durumunda mutlaka hekime başvurmanızda fayda var.

Editör: Yasemin Dülgeroglu