Benzersiz tadıyla "durian" 1 günde 1 aylık demir ihtiyacınızı karşılıyor Benzersiz tadıyla "durian" 1 günde 1 aylık demir ihtiyacınızı karşılıyor

Havucun faydalarını çoğu zaman görmezden gelebiliyoruz. Ama mutlaka tüketmek gerekiyor. Havucu çiğ, pişmiş veya suyu sıkılmış olarak tüketebilirsiniz.  Havucu turuncu rengiyle bilsek de kırmızı, mor ve beyaz havuçta bulunuyor. Havucun sağlığa olan faydaları ise saymakla bitmiyor. Havuç sarı rengini betakaroten ve alfakaroten maddelerinden alıyor. Öte yandan havuçta A, C, K vitaminleri, potasyum ve lif bulunuyor.

HAVUCUN SAĞLIĞA FAYDALARI NELER?

Diyabete iyi gelir: Havuç içerdiği karotenoitlerle kan şekerini düzenler. Karoteroitler insülin direncini azaltarak kan şekerini düşürür.

Gözlere iyi gelir: Havuçta bulunan beta karoten maddesi karaciğerde A vitaminine dönüşür. A vitamini ise retinada rodopsin adlı bir madde oluşturur.  Bu madde az ışıkta görmeyi sağlar. Beta karoten sarı nokta hastalığına ve ileri yaşlarda oluşan katarakta karşı koruma sağlar.

Kansere iyi gelir: Beta karoten tüketiminin başta akciğer kanseri olmak üzere bazı kanser türlerinde riski azalttığı gözlemlenmiştir. Yapılan bir araştırmaya göre sık havuç tüketen kadınlarda havuç tüketmeyen kadınlara oranla göğüs kanseri riski daha düşüktür.

Kalp sağlığına iyi gelir: Havuçta bulunan antioksidanlar kalbi korur. Düzenli havuç tüketmek kolesterol seviyesini düşürüp safrayı artırır. Bu sayede bedenin yağ sindirimi kolaylaşır.

Diş sağlığına iyi gelir: Havuç yerken ağızdaki plaklar ve yiyecek parçaları kazınacağından havucun ağız sağlığına olumlu etkisi vardır. Havuç diş etlerini uyarır ve tükürük bezlerinin çalışmasını sağlar.

Sindirime iyi gelir: Çoğu sebze gibi havuçta da bol miktarda diyet lifi bulunur. Lifler dışkıya hacim kazandırarak sindirim sisteminden rahatça geçmesini sağlar. Ayrıca mide sıvılarının salgılanmasını ve bağırsakta hareketliliğini hızlandırır.

Cilt sağlığına ve yaralara iyi gelir: Betakaroten her türlü yaranın iyileşmesinde büyük rol oynar. Havuç yüzyıllar boyunca betakaroten içeriği sayesinde yara merhemi olarak kullanılmıştır. Her türlü cilt enfeksiyonunu için kullanılabilir.

Editör: Yasemin Dülgeroglu