YAŞAM

Her bisikletçinin yanında olması gereken bisiklet ekipmanları

Bisiklet kullanıcıları, bisiklet haricinde tercih etmesi gereken birçok farklı ekipman türü bulunur. Bu ekipmanlar ile birlikte, daha güvenli ve daha konforlu bir şekilde yolculuk yapılabilir.

Abone Ol

Dünya geneline bakıldığı zaman birçok kişinin takip etmiş olduğu en önemli spor dallarından bir tanesi, bisiklet sporudur. Özellikle son dönemlerde yaygın bir şekilde tercih edilen ve son dönemlerin en kullanışlı spor türlerinden bir tanesi olan bisiklet sürmek, spor türleri açısından en çok tercih edilen ve en çok takip edilen spor dalları arasında yer alır. Kalori açısından büyük bir oranda kalori yaktırmış olan bisiklet, kardiyo açısından önemli bir spor çeşididir. Bisiklet kullanan kişilerin tercih etmiş olduğu birçok farklı bisiklet türü bulunur. Bu bisiklet türleri kullanılabilecek zemine göre uyumlu bir şekilde tercih edilir. Genellikle bisiklet konusunda birçok kişi dağ bisikleti tarzında bisikletler tercih etmiş olsa da, en uygun bisiklet kullanımı genellikle asfalt zemine uygun bisiklet türüdür. 

Kullanım sağlamış olduğunuz zemine göre değişiklik göstermiş olan bisiklet modelleri, uygunluğu ve uyumluluğu açısından çok önemli bir etkiye sahiptir. Bisiklet kullanıcıları, bisiklet haricinde tercih etmesi gereken birçok farklı ekipman türü bulunur. Bu ekipmanlar ile birlikte, daha güvenli ve daha konforlu bir şekilde yolculuk yapılabilir. Bisikletlerin çeşidine göre ve kullanımına uygun bir şekilde tercih edebileceğiniz ekipman türleri, sağlık açısından en önemli bisiklet ekipmanları arasında yer alır.

KASK 

Bisiklet sürmek isteyen kişilerin birçoğu sağlık konusunda önemli ekipmanları kullanması gerek. Genellikle ekipman türleri bakımından en önemli ve en kullanışlı ekipman türlerinden bir tanesi, kask olmaktadır. Kafa yapısına uygun bir şekilde tercih edilen ve herhangi bir şekilde düşme-çarpma gibi durumlarda kafatasını korumak için kullanılan koruyucu bir ekipman türüdür. Genel kullanımı olarak bisikletlerin türüne göre ve kullanılmış olduğu alan göre tercih edilmiş olan kasklar, farklı renklerde ve farklı modellerde olması ile birlikte, konforlu bir kullanıma sahiptir.

Kask kullanımı konusunda profesyonel olarak bisiklet sporu yapan kişilerin birçoğu aktif bir şekilde kullanım sağlayabili fakat amatör olarak bisiklet süren kişilerin çoğunluğu, koruyucu ekipman konusunda kask kullanımına önem vermemektedir. Kask kullanımı sayesinde daha güvenli ve daha konforlu bir bisiklet sürüşü sağlayabilirsiniz.

ELDİVEN

Bisikletlerin kullanımına uygun olarak ve bisikletlerin tercih edilmiş olduğu stili göre en önemli ekipman türlerinden bir diğeri ise eldiven olmaktadır. Eldiven kullanımının yaygın olmasından dolayı, daha rahat ve daha konforlu bir şekilde bisiklet kullanımı sağlayabilirsiniz. Genellikle direksiyon kısımlarında bulunan tutma yerlerinde sert plastik kullanılmasından dolayı, avuç içlerinde yaralar oluşabilmektedir. Bu tarz durumlarda eldiven kullanımı ile birlikte, herhangi bir şekilde problem yaşamadan konforlu bir sürüş sağlayabilirsiniz. Bisiklet kullanırken eldiven tercih etmeniz için özellikle eldivenlerin kaymaz olan modellerini tercih etmenizde fayda vardır. Bu sayede uzun süre boyunca bisiklet sürmek istediğiniz zaman, ellerinizde terleme tarzında durumlar olmadan konforlu bir şekilde bisiklet sürebilirsiniz.

GÖZLÜK

Bisiklet kullanıcılarının en çok yaşamış olduğu problemlerden bir tanesi, rüzgar sorunudur. Genellikle rüzgara karşı kullanılan bisikletlerde, sürüşün daha konforlu olabilmesi için gözlük kullanılması önerilir. Gözlük kullanımının yaygınlaşması ile birlikte, konforlu bir bisiklet sürüşü ortaya çıkabilir. Genellikle gözlüklü kullanılmış olan bisiklet sürücüleri ile gözlüksüz kullanan bisiklet sürücüleri arasında epey bir fark bulunur. Bilmediğiniz bir rota üzerinden gidiyorsanız, karşınıza herhangi bir dal veya başka bir şey çıktığı zaman, sürüşe engel olmadan konforlu bir sürüş deneyimi yaşayabilirsiniz. Bisiklet sürücüleri arasında profesyonel olarak bu işi yapan kişilerin birçoğu, gözlük kullanımını yaygın bir şekilde tercih etmektedir.

PEDAL KİLİDİ

Pedal kilitlerinin kullanımını genel olarak uzun yol bisikletçileri için önerilir. Bisiklet kullanıcılarına bakıldığı zaman, birçok kişi farklı bisiklet çeşitleri kullanarak, daha uzun mesafe kat etmelerini sağlar. Ayağın üst kısmından pedal kısmına bağlanmış olan bu kilit, özellikle son dönemlerin en kullanışlı ve en konforlu sürüş deneyimlerini bisiklet sürücülerine göstermektedir. Uzun yolculuklarda özel ayakkabı ile birlikte, bisiklet kullanırken ayağın pedala daha sağlam bir şekilde basmasını sağlar. Bisikletiniz ile uzun bir yolculuk tercih etmek isterseniz, özellikle pedal kilidi kullanmayı ihmal etmemenizde fayda vardır. Bu sayede yolculuk esnasında ayaklarınız daha az bir şekilde yorularak daha uzun bir mesafe kat edebilirsiniz.

SU MATARASI

Gündelik yaşantımızda en çok tüketmemiz gereken ve vücudumuzun olmazsa olmazlarından bir tanesi, su olmaktadır. Sporcuların yüksek tempoda bisiklet sürmesinden dolayı, su kaybı çok fazladır. Bu tarz durumlarda sporcuların tercih etmesi gereken en önemli şeylerden bir tanesi, su olmaktadır. Bisiklet sürerken yanınızda taşıyabileceğiniz sınırlı sayıda ürünlerin bulunmasından dolayı, su taşımak için bisikletler için özel olarak üretilmiş olan su mataralarını tercih edebilirsiniz. Bisiklet kullanan kişilerin su ihtiyaçlarını karşılamak için tercih edilmiş olan bu matara çeşitleri, rahat erişebilirliği sayesinde bisiklet sürerken konforlu bir şekilde su içmenizi sağlar. 

YEDEK İÇ LASTİK VE POMPA

Taşıt kullanırken başınıza gelebilecek olan hemen hemen her durumda hazırlıklı olmanızda fayda vardır. Bisiklet kullanımı sırasında, uzun bir yolculuğa çıktığınız zaman yanınızda bulundurmanız gereken en önemli şeylerden bir tanesi, yedek iç lastik ve pompa olmaktadır. Uzun bir seyahat sırasında başınıza gelebilecek en önemli şeylerden bir tanesi, lastik patlamasıdır. Dış lastik ve iç lastik olmak üzere iki adet lastikten oluşan bisikletler, herhangi bir şekilde patlaması durumunda kolaylıkla değiştirilebilir. Bisiklet lastiklerinden herhangi bir tanesi patladığı zaman, dış lastik sizi olabildiğince götürmüş olsa da, iç lastiklerde problem yaşayabilirsiniz. İç lastiklerin patlaması durumunda yanınızda taşımış olduğunuz yedek lastik ile konforlu bir şekilde lastik değişimi yapabilirsiniz. Ek olarak bir pompa olduğundan dolayı, daha sonrasında yeni lastiği şişirerek, yolunuza kaldığınız yerden devam edebilirsiniz.

İLK YARDIM KİTİ

Bisiklet kullanırken herhangi bir şekilde kaza veya düşme gibi durumlarda, geçici olarak kendinize müdahale edebilmeniz için ilk yardım kiti bulunması gerekir. Genellikle birçok alanda kullanılmış olan ve en önemli malzemelerden bir tanesi olan bu kit, uzun yolculuk yapacak olan bisikletçilerin yanında mutlaka taşıması gereken malzemeler arasında yer alır. Yaralanma gibi durumlarda işinize yarayabilecek birçok farklı malzeme türü bulunur. Bu sayede herhangi bir şekilde müdahale etmek isterseniz, bu kit ile birlikte idare eden bir sargı türü tercih edebilirsiniz.

BİSİKLET ÇANTASI

Bisiklet kullanıcıları çoğunlukla bisiklet kullanırken yanlarında taşımış olduğu eşyaları koymak için bir çantaya ihtiyaç duyar. Profesyonel olarak yapılmış olan bir spor türü olan bisiklet sürmek, bir diğer yandan şehir içi kullanımlarda eşyalar ile birlikte sürmek epey zor bir durum olacaktır. Genellikle birçok kişi bisiklet kullanırken çanta kullanımı sağlayarak daha rahat ve daha konforlu bir şekilde ulaşım sağlayabilir. 

FAR VE ARKA IŞIK

Gece karanlığında bisiklet kullanımı konusunda dikkat etmeniz için özellikle far ve arka ışık kullanılması gerekir. Genellikle bisiklet kullanan kişilerin birçoğu gece karanlığında fark edilmek için ön kısma beyaz ışıklı far ve arka kısma kırmızı ışık kullanımı sağlaması uygundur. Genellikle birçok kişi far ve arka ışık kullanımını tercih etmediğinden dolayı, gece karanlığında fark edilmeyebilir. Bu tarz durumlarda ihmal edilmemesi gereken ve mutlaka kullanılması gereken ekipmanlardan bir tanesi, far ve arka ışıktır.