Uzmanlar üst solunum yolu enfeksiyonlarında söz konusu tehlikenin solunum yolu virüslerinden kaynaklanan viral zatürre olduğunu belirtti.

Buna göre solunum sistemi hastalıklarının yaklaşık yüzde 80'i viral etkenlere bağlı olarak gelişiyor. İnfluenza, respiratuvar sinsityal virüsü (RSV) ve adenovirüsler en sık görülen virüsler arasında yer alıyor. Ancak kişilerin hangi virüse yakalandığı pek bir önem arz etmiyor. Çünkü uzmanlar virüsü değil virüsün neden olduğu hastalığın viral zatürreye dönüşmesinden korkuyor.

Grip sonrası viral zatürre gelişmemesi için bağışıklığın güçlü olması gerektiğini vurgulayan uzmanlar viral enfeksiyonlarının sağlıklı insanlarda hastalık tablosu oluşturduğunu ancak genellikle hafif seyrettiğini, beslenme bozukluğu olan ve bağışıklığı düşük kişilerde se enfeksiyonların ölüme neden olabiliceğini ifade ediyor.  

Benzersiz tadıyla "durian" 1 günde 1 aylık demir ihtiyacınızı karşılıyor Benzersiz tadıyla "durian" 1 günde 1 aylık demir ihtiyacınızı karşılıyor

Viral zatürre belirtileri

  • Öksürük,
  • Nefes darlığı,
  • Göğüs ağrısı,
  • Ateş,
  • Titreme,
  • Halsizlik ve bazen baş ağrısı

Teşnisi ve tedavisi

Viral zatürrenin teşhisi genellikle semptomlara dayanır ancak muayene sonucunda bazen kan testleri veya röntgen gibi görüntüleme testleri de istenebilir. Viral zatürre tedavisi, genellikle semptomları hafifletmeyi ve komplikasyon riskini azaltmayı amaçlar.

Dinlenme, bol sıvı tüketimi, ağrı kesiciler ve ateş düşürücüler gibi destekleyici tedaviler önerilir. Ayrıca doktor kontrolünde ilaç verilir.

Viral zatürreden korunmak için;

Toplu alanlarda ve kapalı ortamlarda maske kullanımına dikkat edin.

Elleri sık sık sabunlu suyla yıkayarak dezenfekte edin.

Risk grubundaysanız  grip aşısı olun.

  

Editör: Sena ERDOĞAN