KÜLTÜR-SANAT

Görme yeteneği en iyi olan hayvanlar

Bugün, görme, insanlar dahil birçok hayvan için en önemli duyudur ve inanılmaz derecede çeşitli ve karmaşık hale gelmiştir. Hayvan krallığındaki en tuhaf ve en inanılmaz gözleri sizler için derledik.

Abone Ol

Tarsier
Tarsier, Güney Doğu Asya’nın yağmur ormanlarında bulunan küçük (yaklaşık sincap büyüklüğünde) gece primatıdır. Dünyadaki tek tamamen yırtıcı primattır, kertenkeleleri ve böcekleri besler ve kuşları orta uçuşta yakaladığı bilinmektedir. Bu canlının en dikkate değer özelliği, vücut büyüklüğüne göre, onun muazzam gözleri, herhangi bir memelinin en büyüğüdür.

Yani gözleriniz tarsierdekiler kadar büyük olsaydı, greyfurt büyüklüğünde olurdu. Bu muazzam gözler kafatasına sabitlenmiş ve yuvalarında döndüremez. Bunu telafi etmek için, tarsier çok esnek bir boyuna sahiptir ve potansiyel av ya da yırtıcıları taramak için bir baykuş gibi kafasını 180 derece döndürür. Gözleri, beyninden daha ağır olan tarsier, son derece keskin bir şekilde göz kamaştırıyor ve mükemmel bir gece görüşüne sahiptir. Ultraviyole ışığı görebildikleri bile öne sürülmüştür. Öte yandan, birçok noktürnal hayvanda olduğu gibi; örneğin ev kedileri ve baykuşları gibi, çok zayıf bir renk vizyonuna sahiptirler.

Bukalemun
Bukalemunlar renk değiştirebilme yetenekleri ile ünlüdür, yani onların iletişimini ve niyetlerini ya da diğer bukalemunlar için ruh hallerini ifade etmelerine yardımcı olan bir yetenek ile ünlüdür. Bu kertenkelelerin de çok sıra dışı gözleri olup, göz kapaklarını kaynaştırır ve gözbebeğinin görmesini sağlamak için küçük bir delik dışında neredeyse tüm göz küresini kapsar ve her bir göz birbirinden bağımsız olarak hareket ettirilebilir. Bu nedenle bukalemun avını ve potansiyel tehditlerini aynı anda tarayabilir. Bu aynı zamanda bukalemun tam 360 derecelik bir görüş alanına sahip olduğu anlamına gelmektedir. Bukalemun potansiyel bir av gördüğü zaman genellikle bir böcek, en büyük tür farelerin ve diğer küçük omurgalıların yediği biliniyor olsa da, her iki gözü aynı yöne odaklar, stereoskopik görüş kazanır. Bukalemun avını yakaladığını düşünürsek bu çok önemlidir. Dilini yüksek hızda çekerek, çok hassas bir mesafe ve derinlik algısı gerektiren bir tekniktir. Bukalemunlar çok keskin bir gözle görürler, birkaç metre uzaktaki bir böceği görebilmekte ve tıpkı tarsier gibi, ultraviyole ışığı görebilmektedirler.

Yusufçuk
Böcekler arasında muhtemelen en korkunç hava avcısı olan yusufçuk da hayvan dünyasındaki en şaşırtıcı gözlerden bazılarına sahiptir. Çok büyükler, neredeyse tüm kafayı kaplıyorlar, ona kasklı bir görünüm veriyorlar ve tam 360 derecelik bir görüş alanı sağlıyorlar. Bu gözler, her biri bir lens ve bir dizi ışığa duyarlı hücre içeren ommatidia adı verilen 30.000 görsel birimden oluşmaktadır. Bu böcek türünün görüş açısı neredeyse mükemmelidir. Renkleri ve polarize ışığı algılayabilirler ve özellikle herhangi bir potansiyel avını veya düşmanı keşfetmelerini sağlayan harekete özellikle duyarlıdırlar. Alacakaranlıkta avlanan bazı yusufçuk türleri, düşük ışık koşullarında mükemmel bir şekilde görüş sağlayabilmektedir. Sadece bu da değil, yusufçuklar ayrıca ocelli adlı üç küçük göze sahiptir; bu, hareketi büyük bileşik gözlerden daha hızlı tespit edebilir; Bu ocelli, yusufçukların motor merkezlerine hızlıca görsel bilgi gönderiyor, böylece bir saniyenin bir bölümünde tepki veriyor ve belki de böceklerin zorlu akrobatik becerilerini açıklıyor. Yusufçuklar ocelli ile tek böcek olmasalar da (bazı yaban arıları ve sinekleri de dahil) en gelişmiş olanlarıdır.

Yaprak Kuyruklu Gecko
Yaprak kuyruklu geckoların gerçeküstü görünümlü gözleri vardır; gözbebekleri dikeydir ve geceleri genişleyen bir dizi “iğne delikleri” vardır ve bu kertenkelelerin mümkün olduğunca fazla ışık almasına olanak tanır. Bu gözlerin ayrıca insan gözlerinden çok daha fazla ışığa duyarlı hücresi vardır, bu da hayvana nesneleri algılama ve hatta geceleri renkleri görme yeteneği kazandırır. Gecko’nun muhteşem gece görüşü hakkında size bir fikir vermek için, kediler ve köpekbalıkları insanların sırasıyla altı ve on kat daha iyi görebildiklerini söyleyebilirz. Yapraklı geckoların da kamuflajı sağlayan bir dizi garip, karmaşık göz yapısı vardır. Bu kertenkeleler göz kapaklarından yoksundur. Gözleri şeffaf bir zar ile korunur ve geckolar genellikle bu zarları dilleriyle temizlerken görülmüşlerdir.

Devasa Kalamar
Daha iyi bilinen, ancak daha küçük Dev Kalamarla karıştırılmamak için, bu büyük kalamarlar,bilinen en büyük omurgasızdır. Aynı zamanda hayvan krallığında en büyük gözlere sahiptirler. Devasa kalamarın gözlerinin her biri 30 cm’ye kadar ulaşmaktadır ve bu da bir portakalın büyüklüğüne sahip olabilmektedir. Bu devasa gözler, kalamarın loş ışık koşullarında görmesini sağlar. Tam yetişkin olan bu devasa kalamar 15 metreye kadar uzayabilir. Daha da şaşırtıcı olan bir özelliği her gözün, bir ışık kaynağı olarak bilinen bir nevi far görevi gören, ışık üreten bir organa sahip olmasıdır. Böylece Devasa kalamar gözlerini ön tarafa odakladığında, karanlıkta kalamarın avını görmesi için yeterli ışık üretir.

Dört Gözlü Balık
Meksika ve Orta Amerika’nın yanı sıra Kuzey Güney Amerika’da bulunanlar, 32 cm’ye kadar olan ve deniz kıyılarında da görülmüş olsalar da genellikle taze veya acı sularda bulunan küçük balıklardır. Çoğunlukla böceklerle beslenirler, bu nedenle zamanlarının çoğunu yüzeyde yüzerek geçirirler. Adlarına rağmen, dört gözlü balık sadece iki göze sahiptir. Bununla birlikte, bu gözler bir grup doku tarafından bölünür ve gözün her bir yarısı kendi kendine ait bir göz bebeğine sahiptir. Bu garip uyarlama, dört gözlü balıkların, hem av hem de avcıları tarayan su hattının üstünde ve altında mükemmel bir şekilde aynı zamanda görmesini sağlar. Göz küresinin üst yarısı havaya vizyona uyarlanırken alt yarısı sualtı görüşüne uyarlanmıştır. Gözün her iki yarısı aynı merceği kullanmasına rağmen, lensin kalınlığı ve eğrisi üst ve alt göz yarısında farklıdır, böylece havadaki ve sudaki ışığın farklı davranışlarını düzeltmektedir. Bu, dört gözlü balık tamamen daldırıldığında, gözlerin üst yarısının odak dışı olduğu anlamına gelir. Neyse ki, balık neredeyse tüm yaşamını yüzeyde geçirir ve gözlerin üst yarısının su kaybını önlemek için sadece bir kez tamamen dalmak zorundadır.

Gözü Saplı Sinek
Bu küçük ama görkemli yaratıklar çoğunlukla Güney Doğu Asya ve Afrika ormanlarında bulunmakta olup, birkaç türü de Avrupa ve Kuzey Amerika’da bulunur. Adlarını, başın kenarlarındaki uzun projeksiyonlardan, gözler ve antenlerden alırlar. Erkek sinekler genellikle dişilerden çok daha uzun saplara sahiptir ve kadınların uzun gözleri olan erkekleri tercih ettikleri doğrulanmıştır. Çiftleşme mevsimindeki erkekler genellikle yüz yüze kalır ve gözlerinin uzunluğunu ölçerler. Erkek saplı gözlü sinekler de, gözlerini ağızlarından silerek gözlerini büyütmek ve kafasındaki kanallardan göz kapaklarına pompalamak gibi olağanüstü yeteneklere sahiptir. Bunu çoğunlukla çiftleşme mevsiminde yaparlar.

Spookfish
Spookfish, bilinen en garip göz yapılarına sahip, derin ve hayalet görünümlü bir balıktır. Her gözün bir divertikül adı verilen lateral şişmesi vardır, ana gözü septum ile ayrılır. Gözün ana kısmı bir merceğe sahipken ve diğer hayvan gözlerine benzer şekilde işlev görürken, divertikülün guanin kristalleri gibi görünen birçok kattan oluşan kavisli bir kompozit aynası vardır. Bu ayna, ışığı normal göze göre toplamakta üstündür. Divertikül ışığı yansıtır ve balıkların hem yukarı hem de aşağı yönde aynı anda görmesini sağlayan retina üzerine odaklanır. Spookfish dünya çapında bulunur, ancak yaşamlarının çoğunu 1000-2000 metrelik bir derinlikte geçirdikleri için nadirdir. Küçük kabuklular ve planktonlarla beslenirler ve yaklaşık 18 cm uzunluğundadırlar.

Ogre Örümceği
Örümcekler yaygın olarak birçok göze sahip oldukları bilinir, farklı türler arasında büyük ölçüde değişmesine rağmen, bazıları iki, dört, altı veya sekiz göze sahiptir. Ogre örümceğin altı gözü var, ama sadece iki tane varmış gibi görünüyor çünkü ortadaki çift genişlemiş şekildedir. Bu, gece görüşü için bir adaptasyon olup, sadece büyük gözlerinden dolayı değil, onları örten aşırı derecede ışığa duyarlı bir hücre tabakasından dolayı mükemmel bir gece görüşüne sahiptirler. Bu zar aslında o kadar hassastır ki, şafakta yok edilir ve her gece yeni bir tane üretilir. Ogre örümcekler olağandışıdır, çünkü geceleri tapetum lucidum, diğer örümceklerin düşük ışık koşullarında görmelerine yardımcı olan bir yansıtıcı zardan yoksun olsa da mükemmel bir şekilde gece görebilmektedirler. Gerçek şu ki, bilim adamları, örümceklerle karşılaşan örümceklerin kedilerden, köpekbalıklarından ve hatta baykuşlardan daha iyi bir gece görüşüne sahip olduklarına inanıyorlar ki bu da geceleri insanlardan 100 kat daha iyi görebilirler demektir.

Mantis Karidesi
Mantis karidesi aslında bir karides değildir, Stomatopoda düzeninden farklı bir tür kabuklu canlı türüdür. Saldırganlığı ve zorlu silahlarıyla tanınan ve son derece keskin ve güçlü bir pençeleri olan bu canlı bir insan parmağını ikiye bölebilir, hatta tek bir vuruşla bir cam akvaryumunu kırabilir, mantis karidesleri çoğunlukla tropik sularda bulunan iğrenç yırtıcılardır. Gözleri, daha az sayıda ommatidiye sahip olmasına rağmen, yusufçuğunkiler gibi bileşiktir. Ancak, mantis karidesinde her ommatidia sırasının belirli bir işlevi vardır. Örneğin, bazıları ışığı tespit etmek için kullanılır, diğerleri rengi tespit etmek için kullanılır. Mantis karidesleri insanlara göre çok daha iyi bir renk vizyonuna sahiptir (12 tip renk reseptörüne sahip olan gözleri, ultraviyole ve Kızılötesi ve polarize ışık görüşü gibi bilinen herhangi bir hayvanın en karmaşık görme yeteneğine sahiptir. Gözler birbirinden bağımsız olarak hareket ettirilebilir, 70 dereceye kadar dönebilmektedir. İlginç bir şekilde, görsel bilgi göz değil, beyin tarafından işlenir. Daha da tuhaf olanı Mantis karidesinin gözlerinin her biri, yaratığın aynı gözün üç farklı parçasını görmesini sağlayan üç bölüme ayrılmıştır. Başka bir deyişle, her gözün “trinoküler görme” ve tam derinlik algısı vardır, yani bir mantis karidesi bir gözünü kaybettiğinde, kalan gözünün iki gözüyle bir derinin ve mesafenin yanı sıra bir insanı da yargılayabileceği anlamına gelir.

Kaynak:listverse