KÜLTÜR-SANAT

Gökyüzünün Tablosu Bulutların; Çeşitleri ve Özellikleri

Gökyüzünün tablo niteliğindeki bulutların çeşitleri ve özellikleri…

Abone Ol

Çocukların pamuktan yatakları, gençliğin hayal durakları… Bulutlar temel olarak havadaki su damlacıkları veya minik buz kristallerinin yoğunlaşması ile oluşuyor. 
Gökyüzünü ilgi çekici hale getiren bulutların renkleri, yoğunluğu, belirli şekillerde bulunması ve yükseklikleri, hava durumu koşulları ile ilgili de insanlara haberci oluyor.

Yüksekliğine Göre Bulut Türleri

Yüksek Bulutlar

Cirrus:

Bir bukle saç, bir at yelesi, bir kuş tüyü anlamına geliyor. Cirrus bulutları genellikle sakin havalarda  ince buz tanelerinden oluşurlar. Uzun ince ve tel tel çizgiler halinde görülürler.

Cirrocumulus: Yığılma, birikme, yığın, kümelenme anlamına geliyor. Cirrocumulus bulutları içlerindeki buzlaşmamış su tanecikleri sebebiyle daha kümecikler halinde yoğunlaşmış ve dağınık formda olurlar. Genellikle kış aylarında, soğuk fakat sakin havalarda oluşurlar.

Cirrostratus: Yayılmış, ince serpilmiş anlamına geliyor. Şeffaf, saça benzer, beyazımsı lifler halinde çok ince fakat geniş tabakalar halinde görünürler. Güneş ve ay ışığını geçirirler.

Orta Yükseklikteki Bulutlar

Altocumulus: Bu bulutlar genelde mavi-gri görünen ve gökyüzünü büyük ölçüde kaplayan tabakalar halinde gözlemlenir. Uzun süreli yağmurlardan önce sık sık görülürler.

Altostratus:Gökyüzünün büyük bir kısmını veya tamamını kapatan, çizgili, lif veya düzgün görünüşteki grimsi veya mavimsi renkte görünürler.

Alçak Bulutlar

Stratus:Stratus bulutları genellikle düz gri renkte olup ve tüm gökyüzünü kaplayacak yoğun bir sis bulutu gibi görünürler. Çok alçak irtifada ve yüksek nem ile oluştuklarından dolayı ince yağmur veya yoğun sis ile birlikte görünürler. 

Nimbostratus: Nimbostratus bulutları alt-orta yüksekliklerde oluşurlar, koyu gri renkleri ile kolayca diğer bulutlardan ayrışırlar. Aktif kar ve yağmur eşliğinde oluştuklarından düzenli bir formları olmayabilir.

Stratocumulus: Bu bulutlar toplu halde veya ayrı ayrı olabilen mozaik görünümünde yuvarlak kütleler ve tomarlardan meydana gelirler. Diğer alçak bulutlar gibi renkleri daha gri tonlarına yakındır ve genelde hafif yağmur ile beraber gözlemlenebilirler.

Cumulonimbus: Dağ ve kuleler biçiminde, büyük ve dikine uzanışa sahip, yoğun ve koyu olan bu bulutlar üst kısımları örs veya sorguç şeklinde yayılır.