Öncesinde diyabeti olmayan kadınlarda da görülen gestasyonel diyabet yanı halk arasında bilinen adıyla gebelik şekeri oldukça sık karşılaşılan bir durum.  Şeker yüklemesi testi genellikle 24 – 28’nci haftalar arasında yapılmakta. Gestasyonel diyabet yani gebelik şekeri çıktıysa süreç mutlaka diyetisyen kontrolünde yürütülmeli.

Huzursuz bacak sendromuna beyindeki bu eksiklik neden oluyor! Huzursuz bacak sendromuna beyindeki bu eksiklik neden oluyor!

Gebelik Şekeri Olanlar Nelere Dikkat Etmeli? 

Uzmanlar tarafından yapılan açıklamaya göre hastanın, 2-3 saatte bir ara öğün yapması ve az az sık sık beslenerek kan şekerinin dengede tutulması önem arz ediyor. 

Ana öğünlerin ve ara öğünlerin gün içerisine dengeli bir şekilde yapılması faydalı olarak görülürken tek öğünde fazla besin tüketiminin kan şekerinin yükselmesine neden olacağı aktarılıyor. 

Günlük en az 2,5-3 litre su tüketimini öneren uzmanlar basit karbonhidrat, paketli gıda, şekerli besinlerin tüketiminden uzak durulması gerektiğinin altını çiziyor. 

Bunun yanında gebelerin yeterli posa tüketimini mutlaka sağlaması gerektiğini belirten uzmanlar, posa içeren besinlerin kan şekerinin dengelenmesine yardımcı olacağını  vurguluyor.

Ne yemeli? Neyden uzak durmalı?

Gebelik şekeri olan kadınların beslenirken, karbonhidrat tercihlerinde basit karbonhidratlar yerine tam buğday ekmeği, çavdar ekmeği, yulaf gibi kompleks karbonhidratların tüketilmesi uzmanlar tarafından önerilirken bal, pekmez gibi şekerli besinlerin kandaki şekeri tetiklemesi nedeniyle şerbetli tatlıların, paketli ürünlerin, şekerli ve asitli içeceklerin, beyaz un içeren gıdaların, pirinç ve kuru meyvelerin (glisemik indeksi ve şeker içeriği taze meyvelere göre daha yüksektir) tüketiminden uzak durulması öneriliyor.


Senanur Erdoğan

Editör: Sena ERDOĞAN