7 den 70 kadar her yaş grubunun kullanacağı doğal ve sağlıklı bir malzemeden yapılan kemik taraklar Sivas'ta çok eski geleneksel bir el sanatı. Koç, manda ya da oğlak boynuzundan yapılan kemik tarakları araştırmalarımıza göre bugün Sivas'ta sadece Fatih Durna isimli biri tarafından yapılıyormuş. Birçok faydaya sahip olan bu tarak ve sanatı maalesef kaybolmak üzere.

Kemik Tarak 1280X451

Kemik tarak, keratin yapısı nedeniyle saç yapısıyla aynı maddeye sahip koç boynuzundan yapılmakta.
Modeller ise farklılık gösterebiliyor çünkü her boynuzdan farklı şekilde çıkabiliyor.

Kemik Tarak nasıl yapılır?

Kemik Tarakçılık hayvan boynuzundan tarak yapımında yapılacak tarağa göre boynuz kesilir (Koç, tosun, manda boynuzu). Kaba tesviyesi yapılıp 1. doğrultma için ateşte ısıtılır ve prese verilir. Tekrar tesviye yapılıp 2. doğrultma yapılır. Daha sonra yapılacak tarağa göre şekil verilir, dişleri açılır ve çapakları alınır. Raspalama (kazıma) işleminden sonra dişleri sivriltilip parlatılır. Tarak tamamlanmıştır ve kullanılmaya hazırdır. Hayvan boynuzundan, tarağın dışında toka, kaşık, bardakaltı gibi eşyalar da yapılmaktadır.

Kemik tarağın faydaları;

-Kafaya masaj yapar

-Kan dolaşımı hızlandırır ve vücuttaki negatif elektriği önler.

İşlenmiş etler kansere davetiye çıkartıyor! İşlenmiş etler kansere davetiye çıkartıyor!

-Kemik tarak “keratin” den yapılıdır. Keratin ise saçı tararken negatif elektrik yüklenmesi önler. Bu nedenle kemik tarak saç derisinde saçların elektriklenmesini ve kırılmasını engeller

-Kemik tarak stres oluşumu azaltır ve ruhsal açıdan faydalı olduğu yapılan araştırmalar sonucunda tespit edilmiştir.

-Kemik tarağın doğal ve insan derisine yakın bir maddeden oluşmasından dolayı plastik taraklar gibi saç derisinde alerji yapmaz.
-Duştan sonra kullanıldığı zaman böbreklere de çok faydalıdır.
 

Editör: Merve Kiraz